Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrambeni stav

Hebrang: 'Lijevo trčeći' mediji iskrivljuju moje riječi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički kandidat HDZ Andrija Hebrang danas je na konferenciji za novinare u Splitu, osvrnuvši se na svoje subotnje izlaganje o brodogradilištima na okruglom stolu konferencije Zagrebačke burze, rekao da su neki, kako je ocijenio, 'lijevo trčeći mediji' tendenciozno prenijeli njegovu izjavu.

Hebrang je u subotu izjavio da je vlada raspisala natječaj za brodogradilišta jer je to bio uvjet Europske unije te da je jasno bilo kako to neće proći zbog tereta od desetak milijarda kuna. Danas je izjavio kako je iz cijelog njegova izlaganja izvučena samo jedna rečenica kao odgovor na pitanje bi li on kupio brodogradilišta po uvjetima natječaja te je kazao da ih ni sam ne bi uzeo. Hebrang je danas u Splitu, opširno tumačeći svoje subotnje izlaganje, upitao: 'Tko će kupiti brodogradilišta s teretom od 10 milijarda kuna duga, a uvjetovali smo da se zadrže zaposlenici i nastavi proizvodnja. Dodao je i kako je EU zabranio dalje subvencioniranje brodogradilišta, za što je hrvatska vlada na godinu izdvajala tri do četiri milijarde kuna. Iz proračuna je izdvajano 10 posto ukupne vrijednosti za svaki nov brod, a kad je EU zabranio subvencioniranje, brodogradilišta više nisu mogla funkcionirati', objasnio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "To je put u autoritarne režime" Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade" Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Vjerojatnost da tko preuzme brodogradilišta s tim dugom jednaka je kao i kad smo prodavali PIK-ove i brojna druga poduzeća s teretom, dodao je, rekavši da je takav prvi krug natječaja dogovoren s EU-om, kao što se dogovara i drugi krug natječaja za privatizaciju brodogradilišta. 'U drugom krugu situacija će biti drukčija. Pokušat ćemo prodati brodogradilišta s umanjenim teretom i ne vidim što je tu prijeporno', rekao je Hebrang, podsjetivši da su slično postupile Poljska i neke druge zemlje koje imaju brodogradilišta. No one, kako je dodao, nisu imali 'lijevo trčećih medija'. Komentirajući stanje u BiH uoči sutrašnjeg nastavka pregovora bosanksohercegovačkih čelnika pod pokroviteljstvom SAD-a i EU-a u Butmiru u Sarajevu, Hebrang je rekao da će Hrvatska nastaviti lobirati za ravnopravnost Hrvata u BiH, ali se ne može miješati u unutarnje prilike u BiH.

Hebrang je u Splitu predstvio svoj predizborni program - Za europsku i ponosnu Hrvatsku, rekavši da hrvatski predsjednik mora jednako prihvaćati 'lijeve' i 'desne', te da će se on, postane li predsjednik, drukčije odnositi prema Crkvi i prema njoj njegovati partnerstvo. 'Kao predsjednik moj odnos prema Crkvi bit će partnerski u javnim nastupima, uz potpunu svijest da je riječ o svjetovnoj državi i da Crkva može biti samo duhovni vođa. No smatram da Crkva ima pravo biti i društveni korektiv te iznositi svoja stajališta', istaknuo je Hebrang. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene