Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porastao broj zlostavljanja

HDZ uputio u saborsku proceduru "antipedofilske mjere": Do 20 godina zatvora za teška zlostavljanja djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uputila je u utorak u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članka Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru.

"Svjedočimo u zadnje dvije godine porastu u Hrvatskoj spolnog iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen", kazala je na konferenciji za novinare Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući zakonske izmjene, naglasivši da je riječ o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim "antipedofilskim mjerama".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

Jedna je od novina koju predlaže HDZ da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece. "To su specifična kazenena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe, pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti", naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece.

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao.

"Ova su kaznena djela jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona ide se u tom smjeru", rekla je Petrijevčanin Vukasnović.

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je da je novina i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu.

Navela je da je od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo 148 osuđujućih, 3 oslobađajuće i dvije presude za neubrojive. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i jedna oslobađajuća presuda.

Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja i njihovo donošenje očekuje se u proljeće iduće godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene