Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

HDZ bira nova vodstva lokalnih organizacija: Glasao Plenković, pitali ga hoće li biti promjena nakon ovih izbora

Članovi i članice HDZ-u na unutarstranačkim izborima biraju nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranke te zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a. Glasačku dužnost obavio je i predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

''Danas je redovni proces unutarstranačkih izbora, biramo čelnike županijskih, gradskih, općinskih organizacija. Stvaramo temeljnu strukturu stranke koja će upravljati strankom. Proces je demokratski. Želim da prođe uredno da onda svi mogu prionuti poslu'', poručio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon što je glasao u Zagrebu na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

Upitan hoće li biti promjena nakon ovih izbora, podsjetio je da se svatko tko je htio, mogao kandidirati: ''Proces je transparentan, svi su mogli sudjelovati, nema primjedbi. Jedan član, jedan glas''.

Redoviti unutarstranački izbori održavaju se sukladno odluci Nacionalnog vijeća HDZ-a od 12. srpnja 2021.

Više od 200.000 članova i članica stranke po načelu, jedan član - jedan glas, na 567 biračkih mjesta bir predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a. Ukupno se natječe 658 kandidata i kandidatkinja.

U Gradu Zagrebu izbori se provode za predsjednike i potpredsjednike zagrebačke organizacije stranke te organizacija 17 gradskih četvrti.

Za predsjednika zagrebačke Gradske organizacije (GO) HDZ-a natječu se aktualni predsjednik Mislav Herman i Pavo Kostopeč, a za potpredsjednike ministri Josip Aladrović i Nikolina Brnjac, Mario Župan, Frane Barbarić, Ninoslav Vranješ, Helena Melovnik Zrinjski, Davor Laura i Josip Komšo.

Najviše biračkih mjesta ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 56, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji - 10 jer imaju i najmanje organizacija. U gradu Zagrebu je 17 biračkih mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI IZBORA Kostopeč: ''Mislav Herman zbog suradnje s Milanom Bandićem ne bi trebao voditi gradski HDZ''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZADNJA GRADSKA SKUPŠTINA Herman o prijedlogu plaćanja struje građanima pogođenim potresom: ''Nismo protiv bilo kojih odluka koje idu u korist našim sugrađanima, ali...''

Unutarstranački izbori se, sukladno epidemiološkim mjerama, održavaju od 8 do 19 sati. Drugi krug stranačkih izbora, ondje gdje bude trebalo, održat će se 24. listopada.

U skladu sa Statutom HDZ-a lokalne organizacije stranke do županijske razine moraju održati izbore u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene