Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZE ILI OSTAJU

Hoće li se raspasti vladajuća koalicija? HNS i HDZ na sastanku nakon što je ministar Lovro Kuščević podnio ostavku

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Bivši ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bivši ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je prihvatio ostavku Lovre Kuščevića na funkcije ministra i političkog tajnika HDZ-a. HDZ će se danas sastati s HNS-om, a potom imati i sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević u ponedjeljak je premijeru Andreju Plenkoviću dao mandate na obje funkcije na raspolaganje, a premijer je prihvatio njegovu ostavku nakon što se već danima vezuje uz afere s nekretninama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

"S obzirom na sve okolnosti koje traju proteklih tjedana u javnosti, procijenili smo da se time čini i velika šteta njemu osobno, a i Vladi i HDZ-u te da to nema nikakva daljnjeg smisla. Sada slijedi da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve nedoumice koje se predstavljaju u javnosti i na taj način nastavi svoje političko djelovanje", rekao je premijer nakon sastanka u središnjici HDZ-a.

"Dao sam svoj mandat na raspolaganje, premijer ga je prihvatio. Odgovoran sam političar. Jasno mi je da je ova negativna percepcija mene predstavlja veliki teret za Vladu. Ne želim Vladi koja dobro radi biti uteg. Ponosan sam na sva tri svoja ministarska mandata. Istim žarom nastavit ću svoj rad u Saboru", kazao je Kuščević.

Prva reakcija na ostavku stigla je od HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a.

"HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u to je pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela", priopćili su i dodali kako će o "odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastaviti razgovarati s koalicijskim partnerima počevši sa današnjim sastankom".

HDZ i HNS sastat će se danas u 13:30. Upitno je hoće li se njihova suradnja nastaviti s obzirom na to da je Plenković već isticao kako na ultimatume neće pristati.

HDZ je za danas zakazao i zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke u središnjici HDZ-a u 18:00.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene