Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica smrti

HDZ-ovci položili vijenac na Tuđmanov grob: 'To je najveći Hrvat 20. stoljeća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predvođeni Tomislavom Karamarkom HDZ-ovci su danas položili vijenac na grob Franje Tuđmana.

U povodu 15. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u srijedu je izaslanstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom, u kojemu je bila i njihova kandidatkinja za predsjednicu Republike Kolinda Grabar-Kitarović, položilo vijenac na Tuđmanov grob, na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Novinari su predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pitali je li HDZ onakav kakav bi htio Franjo Tuđman, na što je on odgovorio - danas da.

"Danas da, jer smo se vratili, zadnje dvije i pol godine, novo vodstvo je vratilo stranku korijenima, dr. Franji Tuđmanu, iskonskim vrijednostima Domovinskoga rata, svim vrijednostima koje su stvorene 1990.-tih godina", istaknuo je Karamarko.

Upitan da izdvoji najveće Tuđmanove zasluge, Karamarko je odgovorio da ne možemo uopće tako govoriti. "To je najveći Hrvat 20. stoljeća, obnovitelj hrvatske države. To je državnička veličina koja nije samo baština Hrvatske demokratske zajednice, nego hrvatskog naroda i hrvatske povijesti", rekao je.

FOTO Obitelj, kolege, prijatelji i političari položili svijeće na grobu Franje Tuđmana

Na pitanje kada bi morao odlučiti je li Tuđman bio antifašist ili vrhovni zapovjednik u Domovinskome ratu, Karamarko je odgovorio da to ide jedno s drugim. "On je antitotalitarist i vrhovni zapovjednik pobjedničke hrvatske vojske. On je antitotalitarist, antifašist i antikomunist", rekao je.

Na pitanje kada bi morao izdvojiti i dobar i loš politički potez Franje Tuđmana, Karamarko je istaknuo da što više prolazi vrijeme od njegove smrti, što smo dalje od njegove stvarnosti, on je sve veći i veći. "Što je bilo loše. Kako možemo uopće pričati o tim kategorijama, kad govorimo o čovjeku koji je stvorio hrvatsku državu i oslobodio je, uveo u demokraciju", rekao je Karamarko.

U povodu 15. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana na njegovu grobu na Mirogoju okupila se Tuđmanova obitelj i mnogobrojni građani. Vijence su na njegov grob, između ostalih položili i izaslanici Viteškog alkarskog društva, Udruga Hrvatski generalski zbor i mnoge udruge hrvatskih branitelja i udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, izaslanstva političkih stranaka - HSP AS, HSS, HDSSB.

Počast Tuđmanu odali su i 100-postotni Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskoga rata, koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, na čelu s Đurom Glogoškim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene