Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak Tuđmanovim načelima

HDZ obilježio 24. obljetnicu predstavljanja programskih načela stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je večeras obilježio 24. obljetnicu javnoga predstavljanja programskih načela stranke, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa skupa je poručio da HDZ-ov povratak Tuđmanovim načelima 'nije povratak u prošlost, nego povratak istini'.

Karamarko je naglasio da je riječ o obljetnici od povijesne važnosti, koja nije obilježena od 1999. 'Sama ta činjenica govori sve o odnosu suvremene hrvatske države prema temeljnim činjenicama hrvatske povijesti, prema Franji Tuđmanu i njegovu djelu', ocijenio je.

'HDZ-ov povratak Tuđmanu nije povratak u prošlost, nego povratak istini da je Tuđman obnovio hrvatsku državu. To nije učinio ni Josip Broz Tito ni drugi koji su svoju karijeru gradili na hrvatskoj muci sedamdesetih godina', rekao je Karamarko, nazvavši perverzijom činjenicu da je bivši hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan, nakon dolaska na vlast lijeve koalicije 2000., proglašavan ocem demokracije, dok se Tuđmana nazivalo diktatorom.

'Druga faza njihove vlasti vrlo je slična - želi se zanemariti činjenica da su se u vrijeme Franje Tuđmana dogodile nove povijesne vrijednosti, da je srušen hrvatski Berlinski zid, da je Hrvatska postala zemlja parlamentarne demokracije', kazao je Karamarko, poručivši da je Tuđmana nemoguće svesti u okvire HDZ-a, jer je on 'baština hrvatskoga naroda i državne tradicije'.

Nedopustivim je ocijenio da se o Tuđmanu u školama uči kratko na kraju školske godine te da se 'nameće lažna dilema Tito ili Tuđman'. 'Perverzija je uspoređivati nekoga tko je 45 godina tlačio svoj narod i Hrvate slao u jame, stavljati u istu razinu s čovjekom koji je Hrvatskoj donio samostalnost', ocijenio je te poručio da će se 'kad HDZ dođe na vlast drukčije tretirati, ne samo ovaj, nego i drugi važni datumi iz Tuđmanova vremena'.

>>
Visoki časni sud HDZ-a sutra odlučuje o sudbini Jadranke Kosor

Naglasio je da HDZ mora biti poluga koja će Hrvatskoj vratiti dostojanstvo, poručujući da je njegova stranka iz sebe istjerala kriminal i korupciju te da se HDZ vraća i da će na lokalnim izborima ostvariti znatan iskorak, 'koji će biti prvi korak prema pobjedi na parlamentarnim izborima'.

Istaknuo je i da se u HDZ 'vraćaju ljudi koji su istjerani jer su nekome bili personalni problem' te poručio kako se takve stvari u stranci više neće događati. Među okupljenima u Klubu književnika bili su i HDZ-ovci koji su na istom mjestu bili i prije 24 godine, kada je Tuđman predstavljao programska načela svoje stranke.

Stjepan Čuić prisjetio se poteškoća u organizaciji skupa, a Vladimir Šeks kazao je kako je Tuđman tada izložio program na temelju kojega je HDZ ostvario strateške povijesne ciljeve hrvatskog naroda.

Ocijenio je da su i danas živi stupovi Tuđmanovih načela - nacionalna pomirba, jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske te činjenica da je Hrvatska nastala na prekretnici odbacivanja komunističkog sustava. Milan Kovač poručio je, pak, da na suvrenističkoj politici Franje Tuđmana treba graditi hrvatsku budućnost.

Izvijestio je da je Klub utemeljitelja HDZ-a pokrenuo inicijativu da se zagrebačka zračna luka imenuje po Franji Tuđmanu. "To je borba nas utemeljitelja, to će biti i borba HDZ-a", rekao je Kovač.

Posebno je upozorio na loš položaj Hrvata u BiH, koje je, tvrdi, matična država od 2000. ostavila na cjedilu, da sami izbore svoju ravnopravnost i konstitutivnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene