Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivotvorili svoj ratni put?

HDSSB kazneno prijavio Ivića i Đakića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje podnio je kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv Tomislava Ivića, ministra branitelja, i Josipa Đakića, predsjednika HVIDR-e, zbog sumnje da su počinili kaznena djela lažnog prikazivanja svoga ratnog puta, čime su znatno oštetili Hrvatsku.

Šišljagić je rekao da očekuje i od županijskog i od državnog odvjetništva da ispita navode iz kaznene prijave protiv Ivića i Đakića, ali i ‘gotovo 600 osoba koje su prema dostupnim podatcima iz objavljena Registra hrvatskih branitelja krivotvorili svoj ratni put i tako stekli protuzakonitu financijsku dobit i ostale povlastice’. Ujedno, kazao je Šišljagić, ‘tražimo od hrvatske vlade da objavi Registar i tako prestane štititi visokopozicionirane HDZ-ovce koji su protupravno stekli razne povlastice lažnim prikazivanjem svoga ratnog puta’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDSSB ne podupire predloženi državni proračun Slika nije dostupna Presuda generalima I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

>> List iz Zadra objavio dio registra branitelja

HDSSB tvrdi da je Ivić uz pomoć odgovornih osoba za razdoblje od 28. lipnja 1991. do 31 siječnja 1992. krivotvorio podatke o ratnom putu te za to vrijeme upisao pripadnost 2. sisačkoj gardijskoj brigadi. U to to vrijeme, navode, bio je pripadnik 107. brigade valpovačkog ZNG-a, zapovjednik 1. bojne, te je po riječima Dinka Burića, predsjednika izvršnog odbora stranke, kao pripadnik gardijske brigade oštetio državu za znatna financijska sredstva.

HDSSB je Đakića kazneno prijavio jer je, navode, kako bi se okoristio stjecanjem nepripadnog statusa hrvatskih branitelja, s namjerom potaknuo drugu za sada nepoznatu odgovornu osobu da mu za razdoblje od 15. kolovoza 1990. do 27. lipnja 1991. krivotvori podatke o ratnom putu i upiše pripadnost zapovjedništvu II. zbornog područja OSRH Đakovo. Tada, ustvrdio je Burić, takva postrojba i zapovjedništvo uopće nije bilo u sastavu OSRH. Svi navedeni podatci iz kaznenih prijava mogu se ‘bez problema dokazati ako za to postoji volja’, kazali su Šišljagić i Burić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene