Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izbjeglicama je dosad podijeljeno i 20.000 kabanica, 90.000 deka te 195 setova prve pomoći, dok je za psihosocijalnu podršku bilo angažirano 20 timova.


Od početka izbjegličke krize 3729 volontera Hrvatskog Crvenog križa (HCK) podijelilo je izbjeglicama koji prolaze kroz Hrvatsku 138 tona konzervirane hrane, 48 tona pekarskih proizvoda, 267.000 litara pitke vode, te 23.500 komada higijenskih potrepština, izvijestili su u petak čelnici HCK-a ustvrdivši da pritom ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje redovna pomoć HCK-a hrvatskim građanima, kao ni aktivnosti na poplavljenim područjima.

Vezani članci Migranti, ilustracija Masovna tučnjava migranata u Sarajevu: Jedan potegnuo nož, ozlijeđena četvorica We are dying here (Foto: Dnevnik.hr) Zatvara se migrantski kamp Vučjak, migranti ne žele iseliti te poručuju: Možete nas otjerati samo silom

Od upućivanja javnog apela za pomoć izbjeglicama HCK je prikupio ukupno 1,6 milijuna kuna, od čega je na donatorskom žiro-računu prikupljeno 1,3 milijuna, a putem donatorskog telefona 300.000 kuna. Na nabavu humanitarne pomoći dosad su utrošene 764.000 kuna.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt rekao je kako je HCK za pomoć izbjeglicama dnevno na terenu angažirao i do 155 ljudi, koji su koordinirali rad s humanitarnim organizacijama, te ocijenio da je sustav pomoći od Državnih robnih rezervi funkcionirao besprijekorno.

Ante Kotromanović: U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice u velikom broju

Izbjeglicama je dosad podijeljeno i 20.000 kabanica, 90.000 deka te 195 setova prve pomoći, dok je za psihosocijalnu podršku bilo angažirano 20 timova.

"Posebno smo ponosni na službu traženja koja je spojila 200 obitelji koje su nam se obratile za pomoć i tražile očeve, braću ili djecu", naglasio je Markt.

Broj osoba koje dnevno prođu kroz izbjeglički centar Opatovac kreće se od 4000 do 7000, a kao pokazatelj koliko ih se može očekivati u iduća dva do tri dana služe im informacije od kolega iz Makedonskog Crvenog križa.

Predsjednik HCK-a Josip Jelić ustvrdio je kako je cijelo vrijeme izbjegličke krize koordinacija svih koji sudjeluju u humanitarnoj pomoći bila vrhunska. Pohvalio je pozitivan stav medija prema izbjeglicama jer gotovo nitko nije podgrijavao ksenofobiju i isključivost i bavio se teorijom ugroze, bilo humanitarne, nacionalne ili vjerske.

Jelić je posebno napomenuo kako zbog pomoći izbjeglicama nije došlo do bilo kakve uskrate pomoći domaćem stanovništvu, koje HCK pomaže kroz svoje programe iz redovnih sredstava.

Tako je u rujnu kroz socijalne programe pomoć primilo gotovo 18.000 hrvatskih građana, pripremljeno je više od 60.000 toplih obroka, a 49 društava HCK-a osigurala su prehranu za 10.000 školske djece.

Nisu zaboravljeni ni ljudi na poplavljenim područjima za koje je tijekom rujna osigurano milijun kuna pomoći. Humanitarnu pomoć u rujnu je primilo njih 3.000 dok se dnevno priprema ručak u javnoj kuhinji za 1200 osoba, naveo je predsjednik HCK-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook