Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao HBOR

Varteksova ponuda dobila odbijenicu: "Stavljaju nas u tešku situaciju, ako se ne predomisle, to je kraj"

Radnice Varteksa
Radnice Varteksa Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
Hrvatska banka za obnovu i razvitak odbila je ponudu Varteksa te reagirala nakon priopćenja tekstilne tvrtke iz Varaždina.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) poručila je u ponedjeljak da kontinuirano već godinama, u suradnji s poslovnim bankama, nastoji pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa, no da je prezentirana ponuda te tvrtke za podmirenje duga "bila neprihvatljiva".

HBOR je time reagirao na priopćenje Varteksa od subote, u kome je varaždinska tekstilna kompanija navela da su HBOR i Zagrebačka banka (Zaba) odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja i stabilizaciju poslovanja, istaknuvši da ih najviše pogađa "iznenađujuća odluka" HBOR-a budući da je ta banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi "doveo do neto gubitka za državni proračun za više od 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana".

"Postavlja se pitanje koja je svrha HBOR-a, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Varteksa Nova uprava Radnici Varteksa prekinuli štrajk: "Ona više ne uživa povjerenje radnika"

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre", apelirali su u subotu iz Varteksa.

Radnice Varteksa Radnici Varteksa tijekom štrajka Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

"HBOR, u suradnji s poslovnim bankama, kontinuirano već godinama ulaže značajne resurse i napore nastojeći pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa. Počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa", naveli su danas iz HBOR-a.

Uvažavajući tešku situaciju Varteksa, iz HBOR-a kažu da su iskazali dodatnu spremnost za suradnju. "Uz kašnjenja i neispunjavanja ugovornih obveza i bez obzira na zadržavanje prvog reda tereta nad nekretninama Varteksa, u dogovoru s poslovnom bankom odobravali smo ustupke i odricali se dijela naplate dugovanja iz prodaje neoperativne imovine u korist Varteksa. Iz svega navedenog jasno je da HBOR itekako vodi računa o očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja Varteksa", navodi se.

Pročitajte i ovo Damir Habijan Radnička prava Habijan ponudio rješenja radnicima Varteksa: "Opcije su samo dvije, radi se o privatnoj tvrtki"

Što se tiče Varteksove prezentirane ponude za podmirenje duga, istaknuli su iz HBOR-a, ista je bila neprihvatljiva jer bi značajno i neopravdano narušila poziciju HBOR-a i poslovne banke.

"Važno je napomenuti da je HBOR, u dogovoru s poslovnom bankom, a u cilju rješavanja trenutne situacije Varteksu istovremeno ponudio alternativni prijedlog, koji Varteks uopće ne spominje u priopćenju, a na koji još uvijek nije dobiven odgovor", naveli su iz HBOR-a.

Radnice Varteksa Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Zaključno, poručili su da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni.

"HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti. Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje", priopćili su iz HBOR-a.

Aktualno Turudić komentirao slučajeve Mamić, Rimac i Agrokor. Želi izmijeniti tri zakona: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva" Ivan Turudić Ivan Turudić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Turudić dolazi u DORH Ivan Turudić dolazi u DORH Foto: PIXELL Ivan Turudić Ivan Turudić Foto: Damjan Tadic/Cropix Rimac i Turudić Rimac i Turudić Foto: Cropix Ivan Turudić Ivan Turudić Foto: Bruno Konjevic/Cropix +5 Ivan Turudić u pratnji policijske zaštite - 3 Hrvatska Turudić komentirao slučajeve Mamić, Rimac i Agrokor. Želi izmijeniti tri zakona: "Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva" 1/11 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene