Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski inovatori došli su s mnoštvom medalja sa svjetskih sajmova na Tajvanu i u Londonu, no malo tko će uložiti u njihov talent i pomoći da se izvrsna ideja pretvori u proizvodnju, zapošljavanje, kapital. HBOR je u sedam godina u pronalazače uložio milijardu i 600 milijuna kuna, no pokazalo se premalo, sve dok se ne osnuje poseban fond za inovatore.


Hrvatska kartica koja smanjuje zračenje mobitela prodrla je u 12 svjetskih zemalja. 'Odmah su htjeli prenijeti proizvodnju u Maleziju, zbog jednostavnosti i cijena, ali rekli smo ne, da proizvodnja može biti samo u Hrvatskoj', kazao je Dražen Vulama, proizvođač zaštitnih naljepnica za mobitele.

>>
Evo čime sve hrvatski INOVATORI osvajaju svijet!

Vezani članci Zgrada HBOR-a Imenovana nova Uprava HBOR-a: Hrvoje Čuvalo predsjednik Slika nije dostupna Hrvatski inovatori osvojili 10 medalja

Izvezao je svoje električne automobile i bicikle na temelju sretnog dobitka HBOR-ovog kredita u iznosu od 3 milijuna i 700 tisuća kuna. 'Problem je što u Hrvatskoj ne postoji infrastruktura koja će dat suport start-up tvrtkama, ne za inovatore, nego start up tvrtke. Inovatori su privatne osobe koje imaju ideje, iz toga se onda treba izrodit tvrtka, to nije posao niti države niti banaka', kazao je Mate Rimac, proizvođač električnih automobila i bicikala.

To je posao inventure capital fonda. 'Mi ćemo sa Svjetskom bankom i sa europskim investicijskim fondom, a nadamo se i sa privatnim ulagačima formirati jedan fond za ulaganje baš za pronalazače. Ja se nadam da to neće predugo potrajati', kazao je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

A do tada ćemo dočekivati njih i njihove medalje sa svjetskih sajmova inovacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju