Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči prosvjeda i glasovanja

Nadbiskup Barišić: ''Interpretativna izjava samo je aperitiv da se bolje proguta Istanbulska konvencija''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući Istanbulsku konvenciju, nadbiskup Marin Barišić rekao je da je interpretativna izjava koju je Vlada donijela uz Konveciju – ''samo aperitiv''.

Nadbiskupi Đuro Hranić i Marin Barišić govorili su o nizu tema povodom plenarnog zasjedanja Hrvatske nadbiskupske konferencije, a osvrnuli su se i na temu Istanbulske konvencije.

Pročitajte i ovo Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poruka vjernicima i političarima Hrvatski biskupi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: Pročitajte njihovo pismo Slika nije dostupna ''Netko potiče sve'' Nadbiskup Hranić: Ženama u Hrvatskoj treba zaštita od nasilja, ali ne isključivo kroz Istanbulsku konvenciju

Među onima koji će podržati Istanbulsku konvenciju u Saboru bit će i dobar dio vjernika, a nadbiskup Puljić rekao je da će time prestati biti dio katoličke zajednice. ''Svatko glasuje po savjesti. Koliko čovjek osobno na svojim argumentima nešto zaključuje i koliko je poligon nesvjesni? Postoji kršćanska savjest koja bi trebala biti formirana prema katoličkom nauku. Mislim da smo svi ovdje defektni po pitanju savjesti'', rekao je Barišić. 

Podsjetimo, Hrvatska biskupska konferencija u priopćenju za javnost ranije je poručila kako se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, uoči rasprave o njoj u Hrvatskom saboru.

"Protivimo se ratifikaciji Konvencije i smatramo da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama – i učinkovitije od mjera i načina predviđenih Konvencijom – urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", stoji u priopćenju HBK-a.

''Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i politiku''

Komentirao je skup u Splitu koji je najavljen za danas i na kojem će se iskazati nezadovoljstvo pojedinih Splićana Istanbulskom konvencijom. ''Vidite kakav je moj odnos prema tom skupu, jer sam u Zagrebu. Ovo ne organizira Crkva, nego građani vjernici, i vjerujem da je to pravo svih u demokratskom društvu – da mogu iskazati svoja uvjerenja'', rekao je Barišić.

Hranić je, upitan konkretno podržava li HBK taj skup, rekao: ''Da, podržavamo. Zalažemo se da se svačiji stav poštuje.''

''Bit ću ponosan na ovaj skup jer su udaljili Crkvu i politiku'', dodao je Barišić.

''Kao jedan smo donijeli izjavu o Istanbulskoj konvenciji'', rekao je.

Barišić je upitan o financiranju organizacije referenduma vezanog za IK, a što se tiče izjave Dabora Ive Stiera o prljavštinama u Crkvi, rekao je da ne zna o čemu se tu radi. Osvrnuo se i na izjavu ''šaptača zmijama'' i kazao da je to bio samo simbol, da se nije mislilo ni na koga posebno.

Kako prevenirati nasilje nad ženama?

Nadbiskupi su upitani koji su njihovi prijedlozi prevencije nasilja nad ženama, a Hranić je rekao da imamo već niz zakona koji se o tome brinu, ali da svakako ima još mehanizama koji nisu vezani uz Istanbulsku konvenciju, a mogu se koristiti kako bi se žene zaštitile od nasilja.

''Čini mi se da je interpretativna izjava samo aperitiv da se bolje proguta Istanbulska konvencija'', rekao je Barišić.

Barišić je upitan kakvu odgovornost snosi po pitanju vjernika kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji. ''To je naša odgovornost što nismo generacije dovoljno evangelizirali. Svi su oni pričešćeni, kršteni, ali nisu dovoljno evangelizirani'', kaže Barišić.

''Da vaša radost bude potpuna''

Izvijestili su o dokumentu koji je donio HBK pod nazivom ''Da vaša radost bude potpuna''. U dokumentu su razradili novu evangelizaciju i katehezu te su ustvrdili: ''Zbog toga što smo svoje snage usmjerili na vjeronauk u škole, župna kateheza nam je ostala u sjeni. Više bismo pozornosti trebali usmjeriti prema župnoj katehezi.''

''Ovaj dokument nas poziva na iskorak i hrabrost. Dosta smo se usmjerili na ulazak u škole, te da idemo ukorak sa školama, pa i s kurikularnom reformom. Smatramo da sada treba gledati u skladu s dokumentima sveopće Crkve, i u tom kontekstu nove evangelizacije promotrimo novo katehetsko djelovanje, koje nije samo školski vjeronauk, nego vjeronauk za sve razine vjernika'', rekao je Hranić. 

Barišić je na konferenciji za novinare danas pojasnio boje i cijeli vizualni identitet novih propagandnih materijala pod nazivom ''Obitelj – izvor života i radosti''.

''Što je obitelj? Crkva. A što je Crkva? Obitelj u malom'', rekao je Barišić. Povodom rujanskog susreta katoličkih obitelji u Solinu, pozvao je sve vjernike na koncert u Splitu. ''Nadam se da će to biti veliki skup koji će donijeti svijest nove razine'', rekao je Barišić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene