Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mise u Splitu i Sisku

Biskup Košić: 'Hvala svima koji su kroz ovaj tjedan molili i za našu državu i za našu Vladu...''

Vlado Košić (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Vlado Košić (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Vlado Košić (Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Svetu misu na Cjetnicu predvodio je u Sisku biskup Vlado Košić.

''Hvala svima koji su kroz ovaj tjedan molili i za našu državu i za našu Vladu i za naše zastupnike u Saboru. Molimo se i dalje. Ako je već Vlada zauzela stav protiv kršćanskih vrijednosti sa svojim slanjem Konvencije na usvajanje u Sabor molimo za kršćane koji tamo sjede da ne pljunu na svoju kršćansku savjest, molimo i na druge koji nisu kršćani da glasuju po svojoj savjesti protiv zla i nepravde protiv onoga sto je protiv čovjeka i njegove naravi.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina - 4 POSJET SISKU Ante Gotovina snimljen u javnosti nakon dugo vremena: Pogledajte tko mu je pravio društvo Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Sigurnost za sve FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

Mi vjerujemo da usprkos svih poniženja kao što je Isus trpio i Crkva trpi i mi kršćani smo razapinjani, ali s Kristom i pobjeđujemo, on će dati da i mi nakon svakog križa, patnje, budemo s njime pobjednici, ali kroz mnoge nam je i nevolje proći, međutim s vjerom uzdignute glave svjesni smo da nismo sami i da je to put spasenja. Zato klanjamo ti se jer si po svetom križu pobijedio svijet'', rekao je tijekom propovjedi biskup Vlado Košić.

Barišić: "Ušutkana istina ostaje i dalje istina''

Na Cvjetnicu - nedjelju Muke Gospodnje, koja je uvod u Veliki tjedan i priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma.

Rekavši da se na Cvjetnicu obično ne drži propovijed, nego konteplira, održao je meditativni govor o istini.

Pilat je pitao Isusa: Što je istina?, započeo je Barišić te dodao: "Ušutkana istina ostaje i dalje istina, osuđena istina spašava jer ima budućnost. Ne znam pitamo li i mi danas to pitanje? Možda smo istinu zamijenili s poluistinom, s neistinom pa i lažima", rekao je.

Nadbiskup Barišić rekao je kako je Pilat bio svjestan Isusove nevinosti pa je i kazao da na njemu ne nalazi nikakve krivice, ali ga je ipak osudio na smrt. "Savjest i uvjerenje su jedno, a okolnosti su nešto drugo. I zato dolazi ono 'ali': izbičevati, osuditi, raspeti".

Petar, Isusov učenik, iz uvjerenja i po savjesti, rekao je da će i život će dati za Gospodina, ali dovoljna je bila i jedna sluškinja da se drugačije izjasni, rekao je Barišić te dodao kako se pitanje savjesti, uvjerenja i istine nastavlja. "Nastavlja se Isusov proces u novim oblicima", istaknuo je.

"Svi smo negdje u tom procesu i nitko nije sa strane. Ali, na sreću, ova istina nas ne napušta, nas koji je znamo napustiti. Ova istina je spremna i na križ za nas", naglasio je.

Budući da smo spremni zatajiti, pa i napustiti istinu, upitao je nadbiskup, kakvi smo onda kršćani i vjernici te odgovorio: "Možda je bolje reći da smo potencijalni vjernici. Potrebno nam je priznati da po savjesti imamo jedno mišljenje a okolnosti nas mijenjaju i čine drukčijima. Potrebno je priznati istinu o sebi i priznati se grešnikom. Ali, ako smo grešnici nismo odmetnici. To je naša istina. Priznajmo tu istinu da nam je potrebno obraćenje", poručio je Barišić.

Prije mise, nadbiskup Barišić blagoslovio je na Peristilu okupljene građane i maslinove grančice, te podsjetio na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelj, koji će se održati u Splitu i u Solinu.
U katedrali sv. Dujma počelo je 40-satno klanjanje koje završava na Veliku srijedu, 28. ožujka, kada će splitsko-makarski nadbiskup u katedrali predvoditi euharistijsko slavlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene