Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osmero hrvatskih novinara primilo je pozive za saslušanje pred haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika za nepoštivanje Haškog suda jer su objavili dodatak optužnice protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.


Taj je dodatak objavljen u vrijeme kada je taj dodatak imao oznaku povjerljivosti, objavio je zagrebački Županijski sud na koji su stigli haški pozivi.

Vezani članci Lisice, ilustracija "Skidao uroke" i liječio tegobe pa završio u istražnom zatvoru: Oštetio ljude za 116.000 kuna Državni arhiv - 2 Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet

Osmero novinara s haškim istražiteljima trebali bi razgovarati idućih dana u Uredu suda u Zagrebu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nije želio otkriti o kojim novinarima je riječ ni koliko ih je već preuzelo poziv. No, iz više izvora bliskih pravosuđu neslužbeno se doznaje kako su poziv dobili bivši zamjenik glavnog urednika informativnog programa HTV-a Goran Rotim, urednik na HTV-u Đurica Drobac, novinar Josip Šarić, novinar Večernjeg lista Davor Ivanković, novinari Slobodne Dalmacije Siniša Pavić i Jasna Babić te iz Jutarnjeg lista novinarka Snježana Pavić i kolumnist Ivan Zvonimir Čičak.

Devčić nije želio otkriti ni sadržaj poziva, odnosno razlog zbog
kojega je zatraženo saslušanje novinara, a ni datum njihova susreta s istražiteljima. No, doznaje se da je osmero novinara osumnjičeno jer su objavili imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, koji su u dodatku optužnice protiv Gotovine, Čermaka i Markača navedeni kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Iz istog razloga ranije su već osumnjičeni bivši urednik
Informativnog programa Hrvatske televizije Vladimir Rončević i
glavni urednik Slobodne Dalmacije Mladen Pleše. Oni su sa haškim istražiteljima razgovarali u Zagrebu 9. listopada.

Nakon razgovora sa svim osumnjičenima Haag bi trebao odlučiti hoće li protiv njih podići optužnice ili odustati od kaznenog progona.

Imena iz dodatka haške optužnice protiv trojice hrvatskih generala prvi je objavio HTV u svibnju ove godine, dok je Slobodna Dalmacija prva objavila sadržaj tajnog dodatka.

Nakon objave sadržaja tajnog dodatka optužnice protiv trojice hrvatskih generala, iz Haaga je hrvatskim medijima stiglo upozorenje da bi mogli snositi posljedice zbog toga. Raspravno vijeće u predmetu Gotovina na kraju je odlučilo pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je u HTV-ovu Dnevniku 28. svibnja objavljen sadržaj povjerljivog 'Objašnjenja optužnice'.

S tog je dokumenta samo nekoliko dana kasnije skinuta oznaka povjerljivosti.

U dodatku optužnici, koji je u Hrvatskoj izazvao burne reakcije,
tužiteljstvo je u članove udruženog zločinačkog pothvata svrstalo Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Ivana Jarnjaka, Matu Laušića, Mirka Norca, Juru Radića i Markicu Rebića. Oni su, prema tužiteljstvu, zajedno s optuženima Gotovinom, Čermakom i Markačem te pokojnima Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom proveli plan etničkog čišćenja hrvatskih Srba u Krajini tijekom i nakon Oluje.