Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O datumu kada će se lijek ellaOne početi izdavati bez receprta u Hrvatskoj javnost će izvijestiti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode.


Hitni kontraceptiv ellaOne, odnosno 'pilula za jutro poslije', koja se uzima najkasnije 72 sati nakon rizičnog spolnog odnosa u slučaju sumnje na mogućnost neželjene trudnoće, ubuduće će se, prema odluci Europske komisije, u svim zemljama EU moći dobiti bez recepta, a o datumu kada će se na taj način lijek početi izdavati u Hrvatskoj javnost će izvijestiti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca EK poziva AstraZenecu da ispuni svoje obveze: "Odbacujem logiku 'tko prvi dođe njegovo je', to može funkcionirati u mesnici, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovori" Njemački radnici (Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL) Nova pravila: Ako vas tvrtka šalje na rad u drugu državu, morat će vam dati i plaću te države

Odluka je stupila na snagu 9. siječnja, pravno je obvezujuća za zemlje članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, a donesena je temeljem preporuke Europske agencije za lijekove (EMA), navodi u utorak u priopćenju HALMED.

'Od katolika se ne očekuje da se množe 'poput zečeva"

Prije početka izdavanja pilule bez liječničkog recepta u hrvatskim ljekarnama proizvođač će proizvesti lijek s novoodobrenim označavanjem i uputom o lijeku prilagođenom novom, bezreceptnom statusu izdavanja lijeka. Također će biti pripremljeni edukativno-informativni materijali te obavljena edukacija zdravstvenih radnika o hitnoj kontracepciji radi pružanja stručnih informacija budućim korisnicama lijeka.

U HALMED-u naglašavaju kako je hitna kontracepcija metoda koja se koristi samo povremeno, te nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

S tržišta se povlači 32 milijuna kontracepcijskih pilula! Evo kojih!

Tvrtka Laboratoire HRA Pharma, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet u EU, obvezala se izmjenu implementirati unutar šest mjeseci od dana donošenja odluke u svim zemljama članicama EU, izuzev onih čija nacionalna zakonodavstva strogo propisuju izdavanje kontraceptiva isključivo uz liječnički recept. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook