Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji, probudite se!

HAK istražio: 67 posto djece roditelji voze nepropisno vezane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati HAK-ovog testiranja, o tome koriste li roditelji ispravno autosjedalice, dok voze djecu u vrtić su jednostavno - poražavajući. Čak 67 posto roditelja, od ukupno 105 testiranih automobila,nepropisno prevoze djecu do vrtića.

Provjeru su stručnjaci HAK-a provedeli na prilazima pet vrtića, u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a najgore rezultate dali su rodtelji iz Rijeke. Njih čak 70,8 posto djecu vozi nepropisno vezanu  do vrtića.Slijede osječki roditelji sa 66,6 posto i zagrebački sa 64,8 posto.

Pročitajte i ovo Orkanska bura Stanje Autocesta Rijeka-Zagreb otvorena je za sva vozila, zbog orkanske bure prekinute brojne trajektne linije HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala...

A što su HAK-ovci vidjeli? Nevezanu djecu u autosjedalicama, na prednjim sjedalima, kako stoje između dva prednja sjedala, a i djecu, koja sjede nevezana pokraj - prazne dječje autosjedalice.

Zašto to roditelji rade? Većina se 'vadila' pojašnjenjima tipa ' vrtić je blizu kuće, kratko se vozimo, dijete je najsigurnije u mom narjučju, djetetu je neudobno u sjedalici', rečeno je na preztentaciji.

O tim izgovorima, Damir Novak, voditelj odjela preventive HAK-a, jasno kaže.

'Majke nisu u stanju tako djete zadržati i ono će sigurno stradati kod nekog naleta ili trenutačnog zaustavljanja vozila. Nažalost, većina roditelja se ne ponaša odgovorno prema svojoj djeci i na vrlo vrlo nesiguran način ih voze.'

Većina je roditelja nesvjesna rizika, kojemu izlažu djecu, koja su ionako jedna od najranjivijih skupina u prometu, koja ovise o brizi i pažnji odraslih, rečeno je na prezentaciji.

Pravilnim prijevozom i korištenjem autosjedalice u slučaju prometne nesreće rizik od smrtnog stradavanja se smanjuje za 71 posto kod dojenčadi i za 54 posto kod male djece. Na HAK-ovoj prezentaciji su sudjelovala iz Dječjeg vrtića Utrina,  pravobraniteljica za djecu Mila Jelavići predstavnici MUP-a.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene