Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Veselje na vrhuncu

VIDEO i FOTO: Vatrometna kulminacija euforije u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Split je cijeli dan bio na nogama slaveći prvih 100 godina Hajduka.

S vatrometom uz sirene brodova i koncertom na splitskoj rivi, proslava 100-te godišnjice osnutka Hajduka dosegnula je vrhunac nešto iza 19 sati. Navijačko slavlje cijeli je dan treslo Split. Rijeke navijača s obilježjima omiljenog kluba slavilo je na ulicama Splita da bi se dobar dio njih poslijepodne slio u grotlo stadiona na Poljudu na prijateljsku utakmicu Hajduk-Slavia.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za prehranu studenata Nova lokacija: Vojska postavila šator kod zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) "degradacija institucija" Bura oko počasnog doktorata za Bandića se ne smiruje. Bivši rektor: "Sveučilište se pogubilo"

Veselje je započelo još sinoć, velikim vatrometom i bakljadama u Splitu te posebno impresivnom 'bakljadom' na dubrovačkim zidinama. Obilježavanje stote godišnjice osnutka 'bilih' jutros je nastavljeno misom, a u 11 sati održana je svečana akademija u splitskom HNK.

'Hajduk je pokret i snaga'

Svečanoj akademiji su nazočili istaknuti nogometaši Hajduka iz više generacija te brojni uglednici javnog života a u ime Sabora 100. rođendan Hajduku je čestitao predsjednik Luka Bebić. 'Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu u svoje i u ime svih zastupnica i zastupnika hrvatskog Sabora čestitati ovaj veliki jubilej', istaknuo je Bebić. Podsjetio je kako je Hajduk preživio tri rata i četiri države ali nikad nije želio promijeniti svoje ime.

>> VIDEO: Split danas slavi

'To svjedoči o opstojnosti, hrabrosti, dosljednosti i vjeri u vlastite snage i vjeru da su naši djedovi izabrali pravo hajdučko ime. Hajduk je pokret i snaga koja okuplja sve elemente jednog naroda u jednom gradu i Dalmaciji u zajedničkim nastojuanjima a u nekim situacijama čak i pomirljivo kad postojue suprotnosti jer se privrženošću Hajduku prevladavaju nesporazumi', rekao je Bebić novinarima, dodavši kako je uvjeren da svi zastupnici i zastupnice bez obzira za koga navijaju žele dobro Hajduku.

'Simbol nacionalnog slobodarskog domoljublja'

'Nadam se da smo tu svi složni i da nema polemika. Ja sam navijač Hajduka i mali dioničar tog kluba', zaključio je Bebić. Uime predsjednika Republike Ive Josipovića čestitku je Hajduku prenio njegov izaslanik Siniša Tatalović rekavši kako je Hajduk 'društvena i nacionalna institucija'. Tatalović je istaknuo kako je Hajdukovo ime 'uvijek bilo simbol nacionalnog slobodarskog domoljublja te zavičajnog dalmatinskog ponosa i dišpeta, kako u desetljećima mira tako i u godinama Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata'.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs je čestitajući 100. rođendan Hajduku uime hrvatske Vlade kazao kako je Hajduk jedan od naših najuspješnijih sportskih klubova koji je poznat i priznat i mimo granica naše Domovine. 'Hajduk svojim uspjesima uveseljava navijače diljem Dalmacije i Hrvatske ali potiče i zadovoljstvo naših ljudi diljem svijeta', kazao je ministar Fuchs. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Željko Kerum, kazavši kako je ponosan što se njegov gradonačelnički mandat 'poklapa sa ovim jubilejom Hajduka', te je pozvao buduće generacije da ne dopuste da se ugase snažni osjećaji prema Hajduku.

Manji izgredi

U općem je slavlju bilo i manjih izgreda. Noćas u splitskom naselju Žnjan razbijeno je staklo jednog autobusa gradskog prometa, a u više gradskih četvrti slavljenčke su skupine palile kontejnere i automobilske gume, izvijestio je Županijski centar 112 u Splitu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene