Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100. obljetnica Hajduka

VIDEO: Split danas slavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna proslava 100. obljetnice Hajduka bit će obilježena danas svečanom akademijom u 11 sati u splitskom HNK-u u režiji Krešimira Dolenčića, a u poslijepodnevnim satima na Poljudu će se odigrati slavljenička utakmica između Hajduka i praške Slavije.

U 19 sati i 11 minuta, simboličnim podsjećanjem na 1911. godinu kada je utemeljen Hajduk, kako je najavljeno, u splitskoj će lučkoj kapetaniji trubiti svi brodovi, a na Rivi će biti održan veliki koncert.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pronašli rješenje Obrat u Zagrebu: Odustalo se od novogodišnjeg vatrometa, pogledajte čime će ga zamijeniti Slika nije dostupna U SKLADU S VREMENOM Jedan hrvatski grad odustaje od novogodišnjeg vatrometa: "Želimo zaštititi životinje i okoliš"

Velikim vatrometom na stadionu Poljud, koji je praćen istodobnom vatrometom iz svih splitskih gradskih četvrti, u ponoć je označen početak glavnog obilježavanja stotog rođendana Hajduka, koji je utemeljen 13. veljače 1911. godine na poticaj skupine splitskih studenata koji su u to vrijeme studirali u Pragu i donijeli prvu nogometnu loptu u taj grad.

>> FOTO i VIDEO: Torcida zapalila nebo tisućama baklji i raketa!

>> VIDEO: Pogledajte spektakularnu bakljadu Torcide na dubrovačkim zidinama!

Nakon vatrometa splitskim su ulicama kružile višekilometarske kolone vozila okićene Hajdukovim zastavama, trubeći sirenama u čast proslave 100-te obljetnice postojanja tog kluba. Vatrometu je prethodio domjenak u sjedištu Hajduka na Poljudu i prikazivanje 80-minutnog dokumentarnog filma posvećenog 100-ogodišnjoj povijesti kluba. Toj su svečanosti, kojom se čekala ponoć i početak 13. veljače kao dana koji se slavi kao rođendan Hajduka, nazočili brojni istaknuti Hajdukovi nogometaši iz više generacija te drugi ugledni gosti.

Među ostalima na svečanosti su nazočili i Siniša Tatalović, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, te predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković i glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, kao i Igor Štimac, koji je nedavno bio protukandidat Markoviću za dužnost prvog čovjeka HNS-a. Među uglednicima je bio i diplomat Budimir Lončar.

Na svečanom domjenku na Poljudu predsjednik HNS-a Vlatko Marković predao je predsjedniku Hajduka Josipu Grbiću trofej HNS-a za osvajanje prvog mjesta Hajduka 1946. godine u Hrvatskoj u kvalifikacijama za tadašnju jugoslavensku ligu. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić predao je predsjedniku Nazornog odbora Hajduka Petroslavu Sapunaru plaketu za, kako je rečeno, osvojenu titulu prvaka Hrvatske 1945. godine koja je sa zakašnjenjem dodijeljena Hajduku. Izaslanstvo HNS-a je na svečanosti također Hajduku darivalo poseban dres HNS-a na kojem je ispisano 1911. - 2011.


Premijerno je prikazan dokumentarni film posvećen 100-godišnjoj povijesti kluba, snimljen u produkciji Hrvatske televizije, a redatelj i scenarist filma Mladen Ćupin rekao je kako je film sniman deset mjeseci te da su pri tomu bili angažirani i brojni Dinamovi navijači. Među brojnim uzvanicima na svečanosti na Poljudu bio je i bivši trener Hajduka Tomislav Ivić, koji je osim Hajduka trenirao i više poznatih svjetskih momčadi.

'Bio sam na obilježavanju 100. obljetnice svjetski poznatih klubova, madridskog Atletica te Ajaxa, Anderlechta i Galatasaraya, ali njihove proslave nisu tako tople kao Hajdukove, to se ne može uspoređivati, samo je jedan Hajduk', rekao je Ivić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene