Obavijesti Pretražite Navigacija
Upozorenja i neodgovornima

HAC kritičarima poručio: "Ralice u dva dana napravila skoro dva kruga oko Zemlje"

Uklanjajući snijeg s kolnika ralice Hrvatskih autocesta (HAC) prešle su ovog vikenda 75.000 kilometara, što je gotovo dva kruga oko Zemlje, čiji opseg iznosi 40.075 kilometara, izvijestio je HAC u ponedjeljak.

Snijeg na tisuću kilometara autocesta u dva dana čistilo je više od 181 teretnog vozila s plugovima i posipačima te je bačeno više od 3300 tona posipala na autoceste, odmorišta, čvorove, platoe naplatnih postaja i na graničnim prijelazima, stoji u priopćenju HAC-a.

Na snježnim dionicama ralice su radile i po 30 sati bez prestanka.

HAC se osvrće na negodovanje vozača da za vrijeme snježnih padalina nisu vidjeli ralice na cesti, ističući da kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – "to bi bio kolaps i apsurd".

Već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu, naglašava HAC, dodajući da radnih strojeva ima dovoljno za sve zadaće održavanja autocesta.

U uvjetima obilnih padalina čisti se samo vozna traka s prilazima odmorištima. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

HAC podsjeća na zakonsku obvezu zimske opreme, uz što bi većina problema i zastoja bila kudikamo manja, a vozače poziva da ako voze iza ralice, da ih ne pretiču već voze iza njih.

Također je upozorio i na jučerašnje zanemarivanje zabrane prometa za sva vozila od strane nekih vozača koji su krenuli zatvorenom dionicom autoceste od Svetog Roka do Posedarja, zatvorene od ranih jutarnjih sati zbog orkanske bure.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alternativni pravci Morate hitno do mora? Ovo su jedina dva pravca kojima s kontinenta možete u Dalmaciju

Pročitajte i ovo Snijeg na autocestama - 6 Kaos zbog nevremena FOTO Potpuna blokada: Autoceste zatrpane snijegom, pogledajte što su jutros snimile kamere HAK-a

"Ovo možemo usporediti s prolaskom kroz crveno na križanju. Dionica koja je zatvorena, u uvjetima orkanske bure se niti ne može čistiti jer se tijekom snježnih padalina zbog vjetra stvaraju i opasni snježni zapusi", poručuje HAC.

Dodaje da su zbog ovako neodgovornih vozača koji su zanemarili sve zabrane i upute, njihovi radnici zajedno s pripadnicima HGSS službe ugrožavali svoje živote spašavajući ljude s ceste sve do jutarnjih ranih sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene