Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner HNB-a Boris Vujčić nema dobre vijesti niti lijepe riječi za Vladu. Proglasio ju je nesposobnom vladom koja u želji za privlačenjem birača, zaboravlja na reforme. Guverner procjenjuje da će nam gospodarstvo padati do kraja godine za 0,6 posto. Oštre poruke poslao je iz Rovinja, gdje je sudjelovao na Danima zagrebačke burze.


Guverner je pesimističan u procjeni BDP-a, ali i nezadovoljan političkom voljom da se provedu nužne strukturne reforme.

Vezani članci Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 HNB ima dobre vijesti: Hrvatsko gospodarstvo i dalje je u uzletu, a pozitivni trendovi nastavit će se i u 2019. godini Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) Vujčiću danas zadnji radni dan, HNB ostaje bez guvernera

'Politički okvir za provođenje neophodnih strukturnih reformi i dalje ostaje nepromijenjen. I nakon šest godina recesije cjelokupnim domaćim politički spektrom prevladava kratkoročni cilj lakog osvajanja glasova, nad ciljem stvaranja efikasne, otvorene, fleksibilne ekonomije, koja je u stanju generirati dovoljno radnih mjesta', rekao je guverner Vujčić.

Guverner HNB-a bez komentara o Lalovčevim optužbama

Rješenje za gospodarski opravak je, poručuje Vujčić, pokretanje investicija - kako bi više ljudi bilo na radnim mjestima, a manje pred oglasnim pločama zavoda za zapošljavanje.

'Oporavak investicija će odmah slijediti i oporavak osobne potrošnje tako da će se kompletna domaća potražnja pokrenuti. Bez pokretanja investicija neće biti obnove rasta', dodao je Vujčić.

Umjesto toga, istaknuo je guverner, prevelik broj propisa, zahtjeva, birokracije i nameta odvraća ljude od poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, a investitore od ulaganja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook