Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitni znak Gunje

Od glista napravili unosan posao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštitni znak Gunje, male općine kraj Županje, mogle bi postati kalifornijske gliste. Iz malih životinja izrodio se veliki posao proizvodnje kvalitetnog humusa.

Male životinjice, ali veliki radnici. 'To su kalifornijske gliste, red hibrid, znači vrsta gliste koja isljučivo razgrađuje stajnjaj i bio otpad', kazao je Jasmin Muhović, iz Komunalnog poduzeća Gunja.

Pročitajte i ovo Odvjetnik Dražen Štivić i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Katastrofalna poplava 2014. Odvjetnik koji je pisao 810 tužbi zbog pucanja nasipa Andriji Jarku otkrio koliko znači prva nepravomoćna presuda u tom slučaju Slika nije dostupna politička predizborna pozadina DORH započeo istragu oko obnove poplavljenih kuća u Gunji

Na selu bar stajskog gnojiva ima dovoljno, pa su u Gunji od njega napravili unosan posao. 'Nismo imali problema, sve što smo proizveli je otišlo', kazao je Dražen Tomić, direktor Komunalnog društva Gunja.

>> Hrvatska tvrtka potpisala višemilijunski ugovor: Gliste se dokopale Egipta

Gunjske gliste proizvedu oko 200 prostornih metara humusa godišnje. O prodaji odličnog glisnjaka Gunja pregovara i s jednim austrijskim vrtnim centrom. Dobar je to posao i za malu općinu jer zapošljava tridesetak ljudi.

'Preko 800 osoba je na zavodu za zapošljavanje i ovakav jedan projekat je tračak nade', rekao je Vladimir Crnov, načelnik općine Gunja. Nekima i razlog da ostanu u Gunji.

S glistama u Gunji imaju velike planove. Prerađivat će kućni otpad. Ideja da im gliste sufinanciraju odvoz smeća sviđa se i mještanima. Podršku su tražili i od Europske unije pa će u Gunji za gliste biti dosta posla.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene