Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) dogovorili su se danas da će Prijedlog zakona o strancima umjesto po hitnoj proceduri biti raspravljen i donesen u redovnom saborskom postupku, te proći dva čitanja.


Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je ujedno i dopredsjednica GSV-a, izjavila je nakon današnje sjednice kako će takva odluka omogućiti da se do jeseni rasprave sve sporne odredbe toga zakona.

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović: ''Isplata 13. plaće trenutačno definitivno nije realna'' Nastavljaju se prosvjedi u Srbiji Vlada povukla sporni zakon, ali prosvjedi se nastavljaju: Za vikend nova okupljanja i blokade

Posebice se to odnosi na odredbe koje bi strancima omogućile zapošljavanje na tri mjeseca bez radne i poslovne dozvole, kao npr. u turizmu, te zapošljavanje bez ograničenja onima koji pružaju intelektualne usluge, poput predstavnika vjerskih zajednica, sveučilišnih profesora ili novinskih dopisnika.

Predstavnik sindikata Krešimir Sever zauzeo se za dosljednu primjenu kvota u tom području, upozorivši kako Vlada zakone poput toga donosi na brzinu i nepromišljeno ih mijenja samo da bi ih uskladila s europskim zakonodavstvom.

Predstavnik poslodavaca i predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić smatra da bi novi zakon o strancima trebao omogućiti slobodno kretanje ljudi, posebice stranaca koji žele investirati u hrvatsko gospodarstvo.

GSV je danas prihvatio izvješće o suzbijanju sive ekonomije u prošloj godini, pri čemu su sindikati inzistirali na potrebi pooštrenja kazni za rad na crno i neplaćanja prekovremenoga rada, rada nedjeljom i blagdanima.

Potpredsjednica Vlade dodala je kako su se socijalni partneri složili s ocjenom o uspješnom suzbijanje sive ekonomije, o čemu svjedoče podaci da se državni proračun bolje i učinkovitije puni, a nezaposlenost smanjuje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju