Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Požeškoj bolnici jučer poslijepodne umrla je 41-godišnja žena koja je u tu bolnicu dovedena u vrlo teškom stanju.


Potvrđeno je da preminula žena nije bila cijepljena, a po zasad dostupnim podacima, nije bolovala od neke kronične bolesti.  'Troje, od četvero ranije umrlih, od kojih su svi preminuli u Zagrebu, bolovalo je od neke od kroničnih bolesti, koje se smatraju rizičnim za razvoj komplikacija uslijed gripe, kao što su bolesti srca, pluća, bubrega, dijabetes, neurološke bolesti. Samo prvi umrli pacijent nije imao nijednu kroničnu bolest', ističe epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Bernard Kajić.

Dvoje umrlih bilo cijepljeno

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović Rasprave o euru su u nas na razini rasprava o cjepivu. Bez temeljnih kompetencija pa ih je bolje i ne čitati… Plaža na Tajlandu Zaokret u pet zemalja, mijenjaju pristup epidemiji, pa će živjeti s COVID-om: "Loša vijest je da virus nikad neće nestati"

Ako pogledamo da je tijekom lanjske sezone od svinjske gripe umrlo 58 ljudi, ne možemo reći da je smrtnost drastično veća, ali je primijećeno da je dobna granica pomaknuta prema nešto mlađoj populaciji nego što je to bio slučaj kod sezonske gripe epidemiolog dr. Kajić

Dvoje umrlih cijepljeno je ove godine cjepivom za sezonsku gripu, koje sadrži i zaštitu od pandemijske gripe, no nisu cijepljeni i prošle godine, a studije pokazuju da višekratnost cijepljenja povećava djelotvornost zaštite cjepiva, kazao je Kajić. Smrtni slučajevi uslijed komplikacija (obične) sezonske gripe, koja je prevladavala tijekom proteklih godina i desetljeća, pojašnjava, nisu bili neuobičajena pojava, prosječno bi godišnje umrlo 10 do 30 ljudi, većinom starije dobi i onih s kroničnim bolestima.

>> Umrla četvrta žrtva gripe, ambulante prepune

>> Ambulante pune: Izbjegavajte bespotrebne gužve!

'Ako pogledamo da je tijekom lanjske sezone od svinjske gripe umrlo 58 ljudi, ne možemo reći da je smrtnost drastično veća, ali je primijećeno da je dobna granica pomaknuta prema nešto mlađoj populaciji nego što je to bio slučaj kod sezonske gripe', dodaje Kajić.

I dalje su pod najvećim rizikom ljudi koji inače boluju od kroničnih bolesti, a kao faktor rizika zamijećena je i izrazita pretilost. Dosad je tijekom ove sezone prijavljeno 2,5 tisuće zaraženih, a može se očekivati da će broj novooboljelih još rasti, te da će epidemija sigurno potrajati do kraja veljače, vjerojatno i dulje, ocjenjuje Kajić.