Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić očekuje efikasnost banaka u primjeni zakonskih odredbi o konverziji kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske.


"Ne znam što banke planiraju, ali znam što smo mi isplanirali i o čemu smo donijeli odluke. Danas počinje teći rok za preračun svih kredita u francima u eure i očekujem da će banke u tom dijelu posla biti efikasne i da će rješiti problem za 53 tisuće naših građana", kazao je u srijedu Grčić komentirajući stupanje na snagu izmjena Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) i Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK).

Vezani članci Ilustracija Hrvatske banke u lovu na štediše: Nude novi proizvod, pogledajte koliko možete zaraditi Slika nije dostupna Lalovac iznenađen bahatošću banaka: 'Zna se tko donosi zakone i tko ih tumači'

Izmjene tih zakona stupile su na snagu danas, 30. rujna, od kada teče i rok od 45 dana u kojem banke trebaju dužnicima dostaviti izračune konverzije, a korisnici će potom imati 30 dana da odluče hoće li taj prijedlog i prihvatiti. Korisnicima koji ne prihvate konverziju otplata kredita nastavit će se po početno ugovorenim uvjetima. Za njih do veljače na snazi ostaje fiksirani tečaj franka od 6,39 posto te fiksna kamatna stopa od 3,23 posto.

'Deficit će biti manji od 5 posto, i ove godine nema novih zaduživanja'

Na pitanje očekuje li da banke reagiraju tužbama, Grčić je odgovorio: "To je na bankama, u to ne ulazimo". No, dodaje kako misli "da je ovo pošteno i jedino rješenje za građane koji su temeljem rasta tečaja došli na prag dužničkog ropstva".

Grčić je kazao kako ne bi ulazio u kalkulacije je li to što su banke na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa odbile ministru financija Borisu Lalovcu posuditi 400 milijuna kuna revanšizam zbog franka.

"Ja ne bi ulazio u te kalkulacije. Znam samo da banke u velikom dijelu žive i od hrvatske države i od financiranja javne potrošnje. Mislim da će se te relacije najnormalnije nastaviti i u idućem razdoblju", rekao je Grčić.

Upitan što očekuje od gospodarskog programa koji će sutra predstaviti HDZ, Grčić je rekao kako mu je jedino relevantno što SDP i njegovi partneri namjeravaju u idućem razdoblju.

"Znam što SDP i naši partneri namjeravaju u idućem razdoblju i to mi je jedino relevantno. Za to ćemo se boriti. A to je rast plaća, manji PDV za poljoprivredne proizvode, jačanje obrazovanja, bolje povezivanje obrazovanja s gospodarstvom. To je to i na tome ćemo inzistirati", rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja izvješća o globalnoj konkurentnosti za 2015.-2016. godinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju