Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIČA SE MORA RASPETLJATI

Grbin: "Oporba traži saslušanje Dobronića, Hrvoj Šipek i Malenice o ugovoru s MOL-om"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu, nakon redovitog sastanka cjelokupne oporbe, da će predložiti tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe na kojoj bi saslušali predsjednika VS-a, glavnu državnu odvjetnicu i ministra pravosuđa o ništetnom ugovoru Ine s MOL-om.

"Stav čitave oporbe je da se priča o Ini mora raspetljati do kraja u svim aspektima, pa tako i pitanje dodatka ugovoru koji se odnosi na upravljačka prava u Ini koji se sklopljen na temelju koruptivnog dogovora u kojem je sudjelovao predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader", rekao je Peđa Grbin.

"Hrvatsko pravosuđe pravomoćno je utvrdilo da je tu riječ o kaznenom djelu, što znači da je takav dodatak ugovoru protivan prisilnim propisima te je po definiciji Zakona o obveznim odnosima ništetan. Kada je ugovor ništetan onda se on može pobijati pred hrvatskim sudovima", pojasnio je.

"O tome je više puta govorio predsjednik Vrhovnog suda, a mi želimo da Hrvatska zauzme jasan stav kako će se prema tome postaviti. Jučer smo čuli da je Plenković počeo govoriti o nekakvim konzultacijama s pravnim fakultetima i stručnjacima, ali tu ne treba nikakva konzultacija jer smo na trećoj godini fakulteta i on i ja učili građansko pravo", kazao je Grbin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOGUĆNOST RAZGOVORA Filipović: ''DORH zadužen da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL''

"S obzirom na to da HDZ zabija glavu u pijesak, odugovlači s odgovorom na ovo pitanje i izbjegava odgovornost, dogovorili smo se da ćemo zatražiti tematsku sjednice Odbora za pravosuđe na koju želimo pozvati predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek i ministra pravosuđa Ivana Malenicu".

Grbin ističe kako je namjera s njima otvoreno i meritorno razgovarati o tome koje su opcije, rokovi i način na koji Hrvatska može pred hrvatskim sudom zaštititi svoj položaj, osigurati ostvarivanje svojih prava kako bi se barem dio onoga što je uzeto na temelju koruptivnog dogovora Sanader s MOL-om vratilo hrvatskim građanima.

Odluku o sazivanju sjednice može donijeti samo većina u tom Odboru pa će oporba to predložiti na sjednici Odbora idući tjedan, a na vladajućima je da donesu odluku žele li ili ne braniti interese Hrvatske, kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAVNOPRAVNOST NA RADNOM MJESTU MUP objavljuje natječaje za 139 radnih mjesta

"Ako HDZ-ova većina u Odboru ne podrži prijedlog, onda je potpuno jasno da HDZ ne želi štititi interese Republike Hrvatske i da se potpuno stavio u slugansku ulogu prema Mađarima, MOL-u i stranom kapitalu".

No, dodao je, postoji nekoliko načina da se o toj temi provede rasprava u Hrvatskom saboru, na plenarnoj sjednici ili pak na Odboru za pravosuđe što bi bilo bolje jer bi se moglo saslušati predsjednika Vrhovnog suda koji je o tome vrlo ozbiljno govorio, kao i glavnu državnu odvjetnicu jer upravo DORH zastupa RH u takvim postupcima pred hrvatskim sudovima.

Grbinu se čini da HDZ ipak neće odbiti tu raspravu jer je, kaže, pritisak koji oporba radi na njih prevelik te je došlo vrijeme da se ovo riješi u okviru pravnog poretka RH i EU koji reguliraju ništetnost pravnih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene