Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Granična pitanja su bilateralna stvar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je ustrajna u svom stajalištu da su otvorena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske bilateralna stvar i da stoga za njih nema mjesta u pristupnim pregovorima, rekla je glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Krisztina Nagy.

'Komisija je ustrajna u stajalištu da su otvorena granična pitanja između Slovenije i Hrvatske bilateralno pitanje. Stoga, za to pitanje nema mjesta u pristupnim pregovorima', odgovorila je glasnogovornica povjerenika Ollija Rehna, upitana za komentar izjave odlazećeg slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'EU će pomoći Hrvatskoj da riješi otvorene pitanja sa Slovenijom' Slika nije dostupna 'Hrvatska bi mogla zaključiti pregovore u prvoj polovici 2009. godine'

Rupel je izjavio u Luxembourgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko pregovaračkih poglavlja krajem ovoga mjeseca. 

>> Rupel: RH mora iz pregovora s EU izbaciti sve što prejudicira granice

>> MVPEI: Ne prejudiciramo granicu između RH i Slovenije

U hrvatskim pregovaračkim stajalištima 'za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU. U Sloveniji nema nikakve želje ni zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako te stvari stoje u papirima. Ako je to dio pregovaračke pozicije, onda to treba popraviti', rekao je slovenskim novinarima Rupel, koji je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Rupel je rekao da je francuskom državnom tajniku za europske poslove Jean-Pierrreu Jouyetu predložio da se sastanu veleposlanici Hrvatske, Slovenije, Francuske i predstavnici Europske komisije 'kako bi se dogovorili da se iz hrvatskih pregovaračkih materijala izbace sporne stvari.'

'Europskoj komisiji je dobro poznato da francusko predsjedništvo vrijedno radi kako bi se postigao dogovor svih zemalja članica o više nacrta zajedničkih pregovaračkih pozicija za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Komisija usko surađuje s francuskim predsjedništvom na tim pitanjima i naravno da će, kada dobije poziv, sudjelovati na svakom sastanku koji će sazvati predsjedništvo na odgovarajućoj razini', rekla je Nagy.

Iz francuskog predsjedništva rečeno je kako očekuju da Slovenija predloži datum toga sastanka i cilj koji se njime želi postići. 'Francusko predsjedništvo od lipnja radi kako bi se postigla suglasnost i stvorile tehničke pretpostavke za otvaranje što većeg broja poglavlja. To ćemo i nastaviti i do kraja ovoga mjeseca imamo još vremena', rekao je izvor iz francuskog predsjedništva.

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju između Hrvatske i EU-a održat će se 30. listopada.

Europska komisija je napravila prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta za pet poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš. Ta poglavlja bi se mogla otvoriti na predstojećoj pristupnoj konferenciji ako se sve zemlje članice s tim slože.

Isto tako, Komisija je predložila zatvaranje dvaju poglavlja za koje je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje - Vanjski odnosi i Transeuropske mreže.

'Komisija potvrđuje da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravda, sloboda i sigurnost i Okoliš. U poglavlju Porezi, u kojem nije bilo mjerila za otvaranje, sada se dovršava posao kako bi se našlo rješenje za diskriminatorno oporezivanje cigareta. Vijeće trenutačno raspravlja o nacrtu zajedničkih pregovaračkih stajališta za svih pet poglavlja na temelju prijedloga Europske komisije', rekla je Nagy.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene