Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: RH mora iz pregovora s EU izbaciti sve što prejudicira granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da hrvatska strana mora iz svojih pregovaračkih stajališta s Europskom unijom izbaciti sve što u bilo kojem obliku prejudicira granicu, kako bi Slovenija dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja krajem ovoga mjeseca.

'Sadašnja slovenska vlada ima kritična, to jest oprezna stajališta u pregovaračkim poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Pravda, Sloboda i Sigurnost te Vanjska i sigurnosna politika', rekao je Rupel slovenskim novinarima u Luxembourgu.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

U hrvatskim pregovaračkim stajalištima 'za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU. U Sloveniji nema nikakve želje i zle namjere da usporava pregovore s Hrvatskom, ali pregovori ne mogu napredovati ako te stvari stoje u papirima. Ako je to dio pregovaračke pozicije, onda to treba popraviti', rekao je Rupel, koji je u Luxembourgu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Za dva do tri poglavlja pojavljuju se zemljovidi, koji sadrže pretjerana rješenja. U jednom od dokumenata spomenut je ZERP, za koji znamo da ne vrijedi za EU. Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju između Hrvatske i EU-a održat će se 30. listopada. Europska komisija napravila je prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta za pet poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš. Ta poglavlja bi se mogla otvoriti na predstojećoj pristupnoj konferenciji ako se sve zemlje članice slože s tim. Isto tako, Komisija je predložila zatvaranje dvaju poglavlja za koje je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje - Vanjski odnosi i Transeuropske mreže.

Slovenski predstavnici u tijelima EU-a imaju tzv. 'parlamentarnu rezervu' što znači da moraju konzultirati Odbor za europske poslove svoga parlamenta i dobiti od njega zeleno svjetlo da bi iznijeli stajalište svoje zemlje. Novi slovenski parlament trebao bi se konstituirati u srijedu, a Odbor za europske poslove u petak.

Rupel je rekao da je razgovarao s francuskim državnim tajnikom za europske poslove Jean-Pierrom Jouyetom, kazavši da francusko predsjedništvo želi otvoriti i zatvoriti nekoliko poglavlja s Hrvatskom.

'Predložio sam Jouyetu da se sastanu veleposlanici Hrvatske, Slovenije, Francuske i predstavnici Europske komisije kako bi se dogovorili da se iz hrvatskih pregovaračkih materijala izbace sporne stvari. To bi se moglo riješiti za sat ili dva. Poslije toga to ide pred naš Odbor za europske poslove, koji će se sastati u petak', rekao je Rupel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene