Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske vlasti željele su mirno reintegrirati okupirana područja, ali lokalni Srbi nisu željeli nikakav gospodarski ili politički dogovor, izjavio je u utorak pred Haaškim sudom negdašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.


'Državna politika je bila da se rješenje pokuša pronaći mirnim putem i okupirana područja mirno reintegriraju u ustavno-pravni poredak', rekao je Granić na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom za zločine počinjene u tijeku 'Oluje'. 'Lokalni Srbi bili su nesolidni partneri za bilo kakav dogovor, bilo gospodarski, a pogotovo politički. O tome nisu htjeli razgovarati', dodao je Granić, prvi svjedok obrane generala Mladena Markača. Granić, dekan Visoke novinarske škole u Zagrebu i konzultant, ustvrdio je da u hrvatskom vodstvu 'nikad nije bilo dilema' da su Srbi hrvatski građani kojima treba dati najvišu zaštitu ljudskih, manjinskih i kulturnih prava, ali su bili indoktrinirani i odbijali su život u Hrvatskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom? Slika nije dostupna Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

>> Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan

'Pad Srebrenice bio je prekretnica'

'Glavni problem bio je što su lokalni pobunjeni Srbi bili snažno indoktrinirani od 1987. i dolaska Miloševića na vlast. Njihovi vođe nisu prihvaćali nikakvu Hrvatsku. To se poslije, nakon 'Oluje', reflektiralo odlaskom tih ljudi iz Hrvatske', rekao je Granić. On je svjedočio o okolnostima prije akcija Hrvatske vojske 'Bljeska' i 'Oluje', rekavši da je Hrvatska zbog okupacije dijela teritorija trpjela velike gospodarske štete, da je prijetio pad Bihaća u BiH, da je više od 600 Hrvata i nesrba ubijeno, a 12.000 protjerano tijekom mandata UNPROFOR-a u Hrvatskoj te da su se pobunjeni Srbi nastavili naoružavati oružjem iz Srbije. Na to su Granić i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman upozoravali u pismima međunarodnim dužnosnicima, no 'ništa konkretno nije učinjeno', rekao je Granić, dodavši da je 'prekretnica' bio pad Srebrenice u BiH u srpnju 1995.

'Nakon pada Srebrenice bojali smo se da bi se isto moglo dogoditi s Bihaćem koji je napadan i s teritorija Hrvatske', dodao je svjedok, potvrdivši da je tadašnji turski predsjednik Sulejman Demirel za posjeta Zagrebu 'molio Tuđmana' da učini sve za spas Bihaća i Bošnjaka. Uslijedila je Splitska deklaracija kojom je omogućeno djelovanje HV-a na teritoriju BiH i potom je, na poziv predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, HV zajedno s Armijom BiH i HVO-om izveo operacije 'Grahovo' i 'Glamoč' kako ne bi pao Bihać, rekao je Granić koji nastavlja svjedočiti u srijedu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju