Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio video linkom iz Japana

Bivši dužnosnik UN-a: Čermak je bio kooperativan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Ivan Čermak bio je kooperativan i postupao je djelotvorno, a općenito je smatrao da treba poštivati ljudska prava lokalnih Srba, izjavio je danas na Haškom sudu bivši visoki dužnosnik UN-a Yasushi Akashi.

'Njegov općenit stav bio je u svjetlu potpore poštivanja ljudskih prava, slagao se s time i čini se da je dobro prihvaćao naše zahtjeve', rekao je Akashi, bivši posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju koji je svjedočio video linkom iz Japana. Čermak, nekadašnji zapovjednik Zbornog mjesta Knin, optužen je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem za zločine tijekom i nakon Oluje u ljeto 1995.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drakonske kazne nisu iznenadile nikoga Slovenski tisak: Haag je sasvim jasno osudio Franju Tuđmana Slika nije dostupna Kao u noćnoj mori... Iz sudnice su izlazili u potpunom šoku

Dajući iskaz kao svjedok Gotovinine obrane, Akashi je i u nastavku svoga svjedočenja na brojna pitanja branitelja optuženih i tužitelja odgovarao s 'ne sjećam se'. Tako se nije mogao sjetiti zašto u izvješćima UN-u u New Yorku nije spominjao kršenje ljudskih prava i zločine na oslobođenim područjima, zašto na to nije upozorio tadašnjeg visokog hrvatskog dužnosnika i čestog sugovornika Hrvoja Šarinića, a nije mogao potvrditi ni podatak UN-ovih promatrača o tome da je u Oluji uništeno 73 % kuća u sektorima sjever i jug.

'Da je od 20.000 kuća uništeno njih 16.000, ne bi li vam to ostalo u sjećanju?', upitao je Akashia Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. 'Ne mogu vam konkretno odgovoriti na to pitanje', rekao je Akashi često ponavljajući kako mu je 'pamćenje izblijedilo'. Na molbu Markačeva odvjetnika Tomislava Kuzmanovića da razaranja Knina usporedi s onima u Vukovaru i Sarajevu, Akasni je rekao da se to ne može uspoređivati. 'Razaranja Vukovara bila su potpuna, to ne mogu uspoređivati s onim što sam zatekao u drugim gradovima, dok je razaranje Sarajeva bilo teže od onoga u Kninu', ocijenio je svjedok.

Akashi je zaključio da je misija UN-a u Hrvatskoj UNCRO uspjela utoliko što je zahvaljujući njoj održavano krhko primirje, ali nije uspjela u dijelu koji se odnosi na povratak nesrpskoga stanovništva svojim domovima. Akashi je bio posljednji svjedok Gotovinine obrane koja je u svom dokaznom postupku izvela oko 25 svjedoka. Suđenje se nastavlja 22. rujna kada će prvoga svjedoka izvesti obrana Ivana Čermaka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene