Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik je institucija kojoj građani Hrvatske najviše vjeruju. Pokazalo je to ekskluzivno istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls.


Potpisima za refrendum o Zakonu o radu uspjeli su zaštititi manjinu u državnom i javnom sektoru. Za radnike koji rade bez plaće mjesecima nisu se baš iskazali. Možda je to razlog što građani sindikatima sve manje vjeruju. Predsjednik i crkva su na vodećim pozicijama, no sindikati ne brinu.

Vezani članci Euri, ilustracija (Foto: Getty images) Radnici će odahnuti: Postignut dogovor o direktivi o minimalnim plaćama u EU Sustav socijalne skrbi Socijalni radnici vladajućima: Ispričajte se korisnicima jer ste nas zatrpali administracijom

 

'Ne bih rekao da je naš problem neuspjeh nego je naš problem u tome što ne znamo to prezentirati i prikazati koliko je ustvari doista uspješna ta sindikalna scena', ističe čelnik NSH Krešimir Sever.

Severov kolega Vilim Ribić poručuje da je to trenutačna situacija. Za sve optužuje medijsku kampanju. GRAFIKA Radom sindikata nezadovoljno je čak 49 posto građana. U odnosu na prošlu godinu nezadovoljnih je sve više. A čak 58 posto misli da se sindikati ponašaju kao političke stranke. Poslodavci u tome vide svoju šansu.

 

'Ono što smo mi iz ovog istraživanja iščitali da su radnici počeli vjerovati poslodavcima i poslodavci radnicima što je, mislim, ključan model za uspjeh u današnjem biznisu', smatra Davor Majetić iz HUP-a.

I na njemu još treba raditi, ističu sindikati. Pa kočnicu svog djelovanja traže i u privatnom sektoru. 'Radnicima zaprečava učlanjivanje u sindikate, da je veliki broj zaposlenih upravo u tom sustavu na određeno vrijeme koji se boje bilo što učiniti da im poslodavac neće produžiti ugovor o radu', kaže Sever. U slučaju kršenja prava radnici bi se, pokazuje istraživanje, ipak prvo obratili poslodavcu, a tek onda sindikatima. Da je to pravi put, slaže se jedna i druga strana.

Malo za utjehu onima čija su prava neisplatom plaća odavno prekršena. Nažalost, bolji put u Hrvatskoj presporo ide, za razliku od stranih zemalja gdje svaki napad na dostojanstvo radnika znači izlazak na ulice.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju