Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska će učiniti sve kako bi maksimalno olakšala i pojednostavila proceduru izdavanja viza ruskim građanima koji sve više posjećuju Hrvatsku, potvrdilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Hrvatska je obvezna, u procesu pristupanja Europskoj uniji, potpuno uskladiti svoj vizni sustav s viznim sustavom Europske unije najkasnije tri mjeseca prije datuma pristupanja. S obzirom da RH ulazi u punopravno članstvo Unije 1. srpnja, hrvatski vizni sustav mora biti potpuno usklađen najkasnije do 1. travnja. To znači da će se za državljane Rusije, te ostalih država koje nisu članice EU-a, od toga dana primjenjivati klasični vizni režim.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Konferencija o budućnosti Europe: Plenković s predsjednikom Europskog parlamenta razgovarao o BiH, Schengenu i cjepivu Mihail Gorbačov Gorbačov poručio EU i Rusiji da se ne boje pregovora: ''Moramo shvatiti da smo svi Europljani''

 >> Bruxelles upozorava Balkan na moguće uvođenje viza

Posljednjih godina pojačali su se politički, poslovni i kulturni kontakti između Hrvatske i Rusije. Budući da građani Rusije sve više posjećuju Hrvatsku te je ona za ruske turiste postala jedno od vodećih turističkih odredišta u svijetu, Hrvatska će nastojati maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza. To znači izdavanje viza u vrlo kratkome roku, u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva, a postoji i mogućnost izdavanja višekratnih viza, doznaje se u ministarstvu.

>> EU ponovno uvodi vize Srbima i Makedoncima

Građani Rusije neće imati problema s dobivanjem viza za Hrvatsku koja će učiniti sve da proces bude maksimalno učinkovit i da ne utječe na turističku sezonu, kažu u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi. U tu svrhu, Hrvatska će ojačati konzularni ured u Moskvi koji će dobiti 12 do 15 novih djelatnika.

Odnosi između Hrvatske i Rusije se intenziviraju, a uvođenje viza neće utjecati ni na jedan segment tih odnosa, vjeruju u veleposlanstvu.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u 2012. godini turisti iz Rusije ostvarili su 1,8 milijuna noćenja, što je 11 posto ili gotovo 170 tisuća noćenja više nego 2011., a s obzirom na udio u ukupnom turističkom prometu Hrvatske, trenutno čine udio od 3 posto te se nalaze na 10. mjestu najvažnijih tržišta Hrvatske. (Hina)


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook