Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽU KAZNE

Gradonačelnik o kaznama te otkrio kako znaju tko ne koristi ZG vrećice: "Podijeljeno je nekoliko stotina kazni"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet posjetili su Arheološki muzej, gdje su u tijeku radovi na završnoj fazi obnove nakon potresa.

Nakon obilaska Arheološkog muzeja gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije.

"Muzej se obnavlja u nekoliko faza, od 2020. godine. Prvi kat Arheološkog obnovljen je i otvoren za javnost, drugi kat ćemo obnoviti do svibnja, a otvoriti do kraja godine", rekao je ravnatelj muzeja Sanjin Mihelić. Naglasio da očekuje da će u ovih pet godina obnova biti završena. Dodao je jda 1.2 milijuna eura za obnovu pokriveno je iz police osiguranja.

"Kad sam gledao ovaj video prisjetio sam se nemilog potresa i posljedice koje je imao na Arheološki muzej.  Na početku bih izrazio sućut svim stradalima i obiteljima koje pogodio ovaj stravičan potres u Turskoj i Siriji", rekao je na početku Tomašević.

"Javna vatrogasna postrojba dala se odmah na raspolaganje Vladi da pomognu u Turskoj i u sljedećim danima grad će vidjeti na koji način još može pomoći", poručio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nisu male Ne koristite ZG vrećice? Pogledajte kolike vas kazne očekuju na računima za veljaču

Pročitajte i ovo Smeće - 5 OTPAD U ZAGREBU Mjesec dana od uvođenja novog sustava za otpad, ali problemi ne prestaju: "Na kanti od biootpada sve točkasto... Bijelo od crva"

"Od 2 milijuna eura, 1,2 milijuna je povučeno iz osiguranja, rekao je gradonačelnik i dodao da se iz Fonda solidarnosti može povući razlika, dok će Grad financirati cjelovitu obnovu fasade  i svega što je još potrebno", rekao je. 

"Najzahtjevniji dio obnove bio je cjelovitost pristupa, čitava je zgrada bila oštećena, najoštećeniji je bio treći kat”, rekao je ravnatelj Mihelić i rekao je kako je kako se na početku činilo kako je sve razbijeno, ali kako je stotinjak predmeta pretrpjelo najteža oštećenja, a 30-ak predmeta je na restauraciji u Pragu.

Kazne za ZG vrećice

Nakon toga gradonačelnik Tomašević počeo je odgovarati na novinarska pitanja.

"Podijeljeno je nekoliko stotina kazni, a prije toga nekoliko tisuća upozorenja. Kazne pišu komunalni redari koji bi se zatekli na tom mjestu,", rekao je Tomašević vezano uz ZG vrećice. 

Naglasio je da radnici Čistoće na različite metode mogu utvrditi  identitet, od kamera do sadržaja vrećica i tako saznati identitet prekršitelja.

"Neke kazne će dobiti korisnici u veljači za siječanj", naglasio je Tomašević, dodajući da korisnici koji pravilno ne odlažu otpad po prvi će puta uskoro to osjetiti na svojim računima.

"Isto je i u drugim europskim gradovima, to je najnormalnija stvar. Fokus komunalnih redara je odlaganje glomaznog otpada na zelenim otpada, a radnici Čistoće provjeravaju poštuje li se pravilo odlaganja u ZG vrećicama", rekao je.

"Moguće su i kolektivne kazne po zakonu, no još uvijek kažnjavamo individualna kućanstva koja pravilno ne odlažu", dodao je.

Sućut zbog potresa

Najavio je da će građani čiji su automobili stradali u nedavnom nevremenu, imati pravo na odštetu: "Trebaju se obratiti Gradu sa zahtjevom za procjenu štete pa će se vidjeti je li drveće u programu osiguranja ili nije".

Otkrio je da će brojni gradovi izraziti sućut zbog potresa u Turskoj pa će tako i Zagreb večeras odati počast na fontanama prikazom turske i sirijske zastave.

O poskupljenjima

Na pitanje hoće li poskupjeti Čistoća, parking, zagrebačke tržnice rekao je: "Čitam svakakve spekulacije, gdje bih ja došao kad bih to sve komentirao. Mislite li da je odgovorno nagađati, kad donesemo odluku, sve ćemo objaviti".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene