Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netočna konstrukcija

Građanska inicijativa Stožer: 'Anketno pitanje o ćirilici je nekorektno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja u sklopu Pilarovog barometra pokazuju da se 34 posto ispitanika u anketi izjasnilo da to pitanje ostane uređeno kao i do sada.

Građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara smatra da anketno pitanje Instituta Ivo Pilar o tome treba li provesti referendum o ćirilici nije korektno postavljeno te najavljuju da će se i oni obratiti Ustavnom sudu zbog raznih pritisaka da se to pitanje proglasi neustavnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje među građanima Referendum o ćirilici bi ipak prošao? Većina građana uz Stožer! Slika nije dostupna Rasprava o referendumu o ćirilici Žestoka kritika vladajućima: 'Šalju se otrovne strelice na Ustavni sud'

Istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva pokazalo je da referendum o dvojezičnosti, u kojem bi se građani trebali izjasniti o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovicu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum.

Skidali se u predvorju Sabora pa slušali raspravu o ćirilici

'Ako je tako postavljeno, onda je anketno pitanje nekorektno jer u sebi sadrži upit o tome da se ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalnim manjinama omogući samo kad neka manjina čini polovicu stanovništva na nekom području, što naravno nije točno', izjavio je Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja.

'Tu se ipak radi samo o tome da se tim referendumskim pitanjem vraćamo na one standarde koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kad njegova provedba nije generirala prijepore i probleme tj. nije bila štetna', rekao Iljkić. Dodao je kako su i tada nacionalne manjine ostvarivale sva svoja prava temeljem samog Ustavnog zakona, zatim diskrecijskom ocjenom jedinica lokalne samouprave, kao primjerice Česi u Daruvaru i temeljem međunarodnih ugovora, kao primjerice Talijani i Istri.

'Istina je da bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopisanih ploča u Vukovaru, dok bi prava koja sada konzumiraju Srbi i koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50 plus jedan ostala ista i ne bi se ukidala niti je to moguće', navodi Iljkić.

Skupljeno dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice

Rezultati istraživanja u sklopu Pilarovog barometra pokazuju da se 34 posto ispitanika u anketi izjasnilo da to pitanje ostane uređeno kao i do sada. Osim toga, 20,2 posto ispitanika uopće se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 posto, a bez odgovora je ostalo 1,1 posto ispitanika.

'To je rezultat negativne kampanje koju putem režimskih medija radi vladajuća većina i najviši državni dužnosnici te razne tzv. nevladine udruge kako bi se izvršio pritisak na Ustavni sud da pitanje proglasi neustavnim iako tome nije tako', smatra Iljkić i navodi da je takav pritisak na Ustavni sud "razlog više" da mu se i oni obrate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene