Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak i službeno

Kujundžić o Slavonskom Brodu: ''Voda je ispravna i ako je netko pije i sada, neće mu se ništa dogoditi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu kako zdravlje stanovnika Slavonskog Broda nije ugroženo zbog vode, te kako će vjerojatno u ponedjeljak proglasiti da je voda primjerena za piće.

Prema ranijem izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), objavljenom u srijedu, 4. travnja, razina ugljikovodika u vodi na slavonsko-brodskom području je ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

"Ako govorimo po osnovi vode zdravlje građana nije ugroženo. Voda je ispravna i ako netko i pije sada vodu, neće mu se ništa dogoditi", rekao je ministar Kujundžić prilikom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Istaknuo je da se analize vode u Slavonskom Brodu rade svakodnevno, da su i jučerašnji rezultati svi bili uredni, a novi nalazi očekuju se danas.

"Onda ćemo razmotriti i vjerojatno u ponedjeljak proglasiti da je voda primjerena za piće odnosno konzumiranje", kazao je Kujundžić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je voda u Hrvatskoj generalno jako dobra i kvalitetna, ali da se ponekad dogodi neki incident, poput onoga u Slavonskom Brodu.

"Ono što je bitno da je to bio jedan jednokratni, kratki incident i nakon prvog dana kada su pronađeni ugljikovodici u vodi, svi pokazatelji nakon toga su da je voda zdravstveno ispravna", istaknuo je Capak.

Izrazio je nadu kako će za nekoliko dana biti proglašeno da je voda u Slavonskom Brodu apsolutno sigurna i zdravstveno sigurna za piće.

Također završen je i prespoj cjevovoda vodovodnog sustava Slavonskog Broda s vodocrpilištem u Sikirevcima, slijedi dezinfekcija i tlačne probe, potvrdio je jučer generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković.

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od prošle subote, 31. ožujka, nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko vodocrpilište Jelas bilo onečišćeno ugljikovodicima. Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je u ponedjeljak ujutro, 2. travnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene