Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao i ministar Marić

Kredit u doba korone: Poduzetnici se žale da do novca ne mogu doći kao prije krize, banke tvrde da se uvjeti nisu pooštrili

Novac, ilustracija - 4
Novac, ilustracija - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novac, ilustracija - 1 Novac, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novac, ilustracija - 2 Novac, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novac, ilustracija - 3 Novac, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog krize, ili zbog nečeg drugog, građani javljaju da u bankama više ne mogu dobiti kredite kao što su to mogli prije koronakrize. Poduzetnicima novac treba da prebrode dane u izolaciji, pa je poruku bankama poslao i ministar financija Zdravko Marić.

Mladi poduzetnik i direktor Agencije za prodaju ulaznica Berislav Maršalek u boksačkom je ringu protiv koronavirusa jer tom mladom poduzetniku preko noći prodaja ulaznica pala je za 96 posto. Pomoć je zatražio od banke, ali odobrenje kredita čeka dva mjeseca. ''Ne znamo što se događa, ne znamo možemo li i kada očekivati pozitivan ishod tog kredita'', kaže Maršalek.

Pročitajte i ovo Uskoro u pripremi važan zakon (Foto: Dnevnik.hr) POTVRDILA EU KOMISIJA Uskoro u pripremi zakon kojim bi banke bile obvezne građanima vratiti novac stečen nepoštenim ugovornim odredbama Slika nije dostupna Konverzija nije prepreka "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate

A ni uvjeti nisu bajni. ''Rok korištenja kredita je tri mjeseca, što nije adekvatno za jednu tvrtku kojoj treba pomoć za likvidnost. Nama će to konkretno trebati za duži period od tri mjeseca, a rok otplate je svega 24 mjeseca. To je daleko od adekvatnog'', ističe Berislav Maršalek.

HUB: Svaka banka ima vlastitu kreditnu politiku

No iz Hrvatske udruge banaka tvrde da se uvjeti nisu znatnije pooštrili. ''Naglašavamo kako svaka banka ima vlastitu kreditnu politiku, no generalno banke zasad nisu značajnije mijenjale uvjete kreditiranja za građane i gospodarstvo u odnosu na razdoblje prije epidemije koronavirusa. Istovremeno, prosjek kamatnih stopa na stambene kredite pao je na 2,8 posto, a na dugoročne kredite poduzećima prosječna kamatna stopa iznosi 3,2 posto'', stoji u priopćenju HUB-a.

Stručnjak: HNB i Vlada moraju naći način

Od početka epidemije koronavirusa moratorij na kredit ukupno je zatražilo 44.792 građanina i 9883 pravne osobe. Zadnja stvar koja u ovom trenutku treba ekonomiji, ali i poduzetnicima, jest da banke zakompliciraju stvari, smatra ekonomski analitičar Mato Njavro. ''HNB zajedno s hrvatskom vladom mora naći načina da stimulira hrvatski bankarski sektor, da prati i kreditira hrvatskog poduzetnika'', kaže Njavro.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da je u stalnom kontaktu s bankama i vrši pozitivan pritisak na njih za jače kreditiranje. ''Apeliram, pozivam i tražim od njih do pojačaju svoju kreditnu aktivnost. Ono što dobivam s njihove strane jest da je sve u tijeku, ali sigurno da želimo da se to počne i realizirati'', poručuje Marić. Realizacija je potrebna da poduzetnici prežive krizu i imaju od čega vratiti kredite.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene