Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PIŠITE GRADU NA VRIJEME

Vaš kvart ima problema s vranama? Sad je vrijeme za slanja zahtjeva za uklanjanje gnijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani iz godine u godinu muku muče s vranama. Iz Grada Zagreba poručuju da se problem može riješiti i pozivaju građane da im pošalju zahtjev za uklanjanjem gnijezda.

Vrane su izuzetno inteligentne životinje. Njihovo naseljavanje i gniježđenje u gradovima uzrokovano je sigurnim i konstantnim izvorom hrane.

Pročitajte i ovo Aron - 2 Oduzet vlasnici FOTO Potresna objava o zanemarenom bernardincu: "Za dlaku je izbjegao umiranje od gladi, a i zlostavljan je" Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting

Iz Grada Zagreba apeliraju na građane i predstavnike stanara na područjima na kojima su vrane viđene, da prostor oko zgrade održavaju čistim i ne bacaju na njega ostatke od hrane.

Vrana siva (Corvus corone cornix) i vrana gačac (Corvus frugilegus) svrstavaju na popis divljači. Pravilnik o lovostaju određuje razdoblje u godini kada je strogo zabranjeno uznemiravati navedene vrste radi gniježđenja, polijeganja jaja i brige za mladunce. To razdoblje započinje 1. ožujka te traje do 1. kolovoza. Tada se s vranama ne smije činiti ništa.

Uklanjanje gnijezda vrana

Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda vrana u početku sezone gniježđenja razmatra, procjenjuje, utvrđuje i odobrava stručna osoba. Zahtjeve za uklanjanjem gnijezda građani mogu poslati na mail poljoprivreda@zagreb.hr do 21. veljače tekuće godine (lovostaj traje od 1. ožujka do 31. srpnja).

Iz Grada Zagreba poručuju da je poželjno uz zahtjev priložiti fotografiju lokacije gnijezda vrana s kratkim informacijama o najbližem kućnom broju, križanju ulica ili poznatom objektu, radi točnog lociranja gnijezda po zahtjevu.

Zalijetanje vrana u prolaznike i kućne ljubimce

Vrane se zalijeću u ljude i životinje isključivo u iznimnim situacijama kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, stoga iz Grada savjetuju građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda.

U situaciji kada je pronađen ispali ptić nije se poželjno približavati lokaciji već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na info@dumovec.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.

Napadale ljude

U lipnju prošle godine, Zagrepčanku su na putu do posla vrane u dva navrata napale na Trešnjevci. Drugi put primila je cjepivo protiv tetanusa jer joj je vrana probila kljunom kožu na glavi.

Stručne službe tada nisu mogle učiniti ništa. Savjetuju ljude da se od vrana, u slučaju napada, brane kako bi se branili od bilo čega drugog dok se problem ne riješi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene