Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas su razgovarali o zajedničkom projektu Grada Zagreba i Crkve o izgradnji socijalnih stanova.


To je prvi takav model suradnje u Hrvatskoj na socijalnim projektima gradnje, priopćeno je danas nakon radnog posjeta gradonačelnika Bandića kardinalu Bozaniću.

Vezani članci Pelješki most iz zraka - 5 Pelješki most iz zraka: Pogledajte kako danas izgleda jedno od najvažnijih gradilišta u Hrvatskoj Slika nije dostupna Stižu 'Bandićevi stanovi'

U zajedničkom priopćenju stoji kako je projekt na tragu zajedničke brige za mlade obitelji i obitelji s više djece. 

Po tom bi projektu, Nadbiskupija osigurala zemljište, a Grad izgradnju stanova, no prvo će uslijediti izrada detaljnog plana i pravilnika o korištenju socijalnih stanova.

Kardinal Bozanić i gradonačelnik Bandić razmotrili su i više važnih pitanja vezanih uz suradnju Poglavarstva i Nadbiskupije, a kao osnovno pitanje - položaj crkvenih institucija i povrata crkvene imovine, stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Bandić je upoznao kardinala s mjerama demografske politike i drugim socijalnim mjerama koje Grad poduzima za poboljšanje kvalitete života obitelji s više djece te nezaposlenih, umirovljenika i drugih skupina društva slabijeg imovinskog stanja. 

Zajednički su razmotrili položaj vjerskih vrtića u Zagrebu budući da je Grad, od 1. siječnja ove godine, iz gradskog proračuna počeo sufinancirati smještaj djece u tim vrtićima.

Kardinal Bozanić je pokazao veliko zanimanje za gradnju vjerskih
vrtića i škola u Zagrebu, posebno u rubnim dijelovima grada gdje se bilježi najveći demografski prirast stanovništva.

Ustvrdili su da bi zagrebačke škole, u svoje programe, kao poticajnu mjeru kad je riječ o rješavanju problema mladih s drogom i ovisnosti, trebale uvrstiti obilazak zajednica u kojima se liječe ovisnici kako bi se djeca mogla izravno upoznati s posljedicama ovisnosti.

Gradonačelnik Bandić je pozvao kardinala Bozanića da posjeti Gradsko poglavarstvo i načelno je dogovorena mogućnost posjeta u svibnju ove godine, a kardinal Bozanić je darovao gradonačelniku medalju hrvatskih blaženika - Alojzija Stepinca i Augustina Kažotića, izrađenu u prigodi 10. obljetnice službe zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.