Država ne zna ili ne želi napokon regulirati plaće za sve koji ju primaju iz proračuna. Ministri tvrde - mi dobrog radnika ne možemo nagraditi, a lošeg otpustiti. I tako već desetljećima. Grad Bjelovar, s druge strane, ponaša se kao poduzetnik. Tko radi bolje, njemu veća plaća, tko lošije, njemu manja.

Galerija


Trinaest zaposlenika gradske uprave za dobar rad već je dobilo stimulacije, a priču iz Bjelovara donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Strava kod Bjelovara: U mjestu Višnjevac nađeno tijelo žene, sumnja se na nasilnu smrt Hitna u Bjelovaru, ilustracija Beba iz Bjelovara imala je više slomljenih rebara? Otac: ''Nismo ništa učinili nažao našoj bebi''

Tko dobro radi, 1000 dodatnih kuna na plaći grabi. Slogan koji od ovog mjeseca vrijedi u bjelovarskoj gradskoj upravi. Željka Vizi iz odsjeka za naplatu i pravne poslove Grada Bjelovara dobro je osmislila sustav koji će olakšati vraćanje dugova blokiranim građanima, i svoju nagradu već ugrabila.

"Motiv je to i poticaj da i dalje se nastavi tako raditi. Nismo uhljebi, imamo definitivno ispunjeno radno vrijeme od 8 sati. Čak i više", kaže ona.

Prekovremeno je znao ostati i Zoran Preskočil iz gradskog odsjeka za građevinske dozvole. Zbog njega i njegovih kolega Bjelovar je u top 3 hrvatska grada po brzini izdavanja građevinskih dozvola. "Nitko od nas ne radi taj posao zbog nagrade nego da budemo na usluzi građanima, da dobivaju u što kraćem roku što kvalitetniju uslugu. Lijepo je da se netko toga sjetio, to nam samo može biti poticaj da i dalje nastavimo tako raditi, ako ne i bolje i kvalitetnije", kazao je Preskočil.

"U Bjelovaru neće biti uravnilovke, nitko ne može raditi jednako. Želimo investitorima poslati snažnu poruku, da smo ovdje brzi, da službe funkcioniraju, da postoji određena pravna sigurnost. To je ono što govore da nedostaje ne samo gradovima nego i državi. Mi smo to u Bjelovaru odlučili promijeniti", rekao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik (HSLS).

Primijetili su to i građani ovoga grada. Javni servis im je, kažu, sve dostupniji i sve brži. Sustav "mrkve i batine" uskoro bi mogao zahvatiti gradske uprave diljem zemlje. Ministarstvo uprave pripremilo je novi zakon o plaćama državnih i javnih službenika, a u paketu s njim ide i nova uredba o ocjenjivanju njihova rada. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr