Predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Azerbejdžana Ilhama Aliyeva (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Azerbejdžana Ilhama Aliyeva (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon razgovora s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevom, rekla je da Hrvatska vidi Azerbajdžan kao strateškog partnera te da kao članica Europske unije podržava jačanje međusobnih odnosa, osobito na području gospodarstva, energetike i sigurnosne suradnje.


"Hrvatska vidi Azerbajdžan kao važnog strateškog partnera sukladno Deklaraciji o starteškom partnerstvu potpisanoj 2013. ... Hrvatska će i dalje biti iskren prijatelj Azerbajdžana unutar EU-a i podržava odluku Azerbajdžana o razvijanju individualnih odnosa s Europskom unijom", rekla je Grabar-Kitarović nakon razgovora u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Večeras pogledajte kako se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snašla u svojoj prvoj glumačkoj ulozi! Kolinda Grabar-Kitarović Bivša hrvatska predsjednica u glumačkim vodama po uzoru na neke svoje domaće prethodnike, ali i svjetske kolege

Hrvatska predsjednica rekla je da je s Alijevom, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarala o "velikom potencijalu za suradnju u energetici, gospodarstvu, kulturi, znanosti i tehnologiji, obrazovanju". Također, "čvrsto držim da postoji prostor za produbljivanje obrambene suradnje naših zemalja", rekla je.

Alijev bi kasnije tijekom dana trebao na Gradskom groblju Mirogoju položiti vijenac ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" te se susresti i s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem.

Grabar-Kitarović je također najavila da će Hrvatska uskoro otvoriti veleposlanstvo u Azerbajdžanu. (Hina)