Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori od 2003.

Grabar Kitarović: Hrvatska je imala najstrožije kriterije dosad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori Hrvatske s Europskom unijom počeli su tijekom mandata ministrice Kolinde Grabar Kitarović, koja je poslove eurointegracija preuzela 2003. od Nevena Mimice.

Kolinda Grabar Kitarović danas radi u NATO-u kao pomoćnica glavnog tajnika.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati"

'Hrvatski proces pristupanja je dosada doista bio najsloženiji. Pred nas su se postavljali najstroži kriteriji dosad. Sustav mjerila kakav smo mi imali bio je nezabilježen, posebno su dominirala neka pitanja kao što su bilateralna pitanja u odnosima sa Slovenijom, ali i drugim državama koje su se pojavljivale kao smetnja tom prcesu', rekla je Grabar Kitarović.

'Ali mislim da ga prije svega treba gledati kao nešto što je prije svega na dobrobit Hrvatske i hrvatskih građana. Dakle sve što smo radili, doista bez ikakve demagogije, bilo je da bi se stvorio bolji život u jednoj boljoj Hrvatskoj', dodala je Grabar Kitarović.

>> Povijesni trenutak za Hrvatsku!

>> Saznajte što nam donosi EU

Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač, objasnio je što u praksi znači potpisivanje ugovora s Europskom unijom za Hrvatsku. 'To se kolokvijalno rečeno smatra virtualnim članstvom. Kao što ste lijepo rekli, možemo sjediti, možemo slušati, možemo uzimati učešće u raspravi, jedino nemamo pravo glasa', rekao je Drobnjak.

'Međutim, mi kroz to ćemo dobiti puni uvid u sve aktivnosti EU i to je za nas jedna velika škola, jedna velika prilika da iznutra pohvatamo sve konce. Ali dakako to će biti i dodatno opterećenje radno za sve naše ljude koji se time bave', rekao je Drobnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene