Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Hrvatska dalje ide sama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mišljenje MMF-a, koji je zaključio treće preispitivanje stand by aranžmana, da je Hrvatska ispunila sve ciljeve iz aranžmana potvrđuje hrvatsku zrelost, potvrđuje da Hrvatska samostalno može voditi ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, izjavio je danas premijer Ivo Sanader.

Pozdravljamo odluku MMF-a, ona je definitivna potvrda hrvatske ekonomske zrelosti, kazao je Sanader, najavljujući da Hrvatska nakon što se u studenome zaključi važeći neće ići na novi stand by aranžman, već će daljnje kontakte s MMF-om temeljiti na Članku IV.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Ilustracija Novi podaci MMF objavio prognozu za svjetsko gospodarstvo

To, objasnio je premijer, znači da bi predstavnici MMF-a jednom godišnje dolazili u Hrvatsku i bili informirani o provođenju ekonomske politike.

Hrvatska će od danas, formalno od studenoga kada završava stand by, samostalno, bez MMF-a i stand by aranžmana, voditi svoju ekonomsku politiku, poručio je Sanader, napominjući pritom da je Hrvatska i do sada vodila samostalnu ekonomsku politiku.

Sanader je istaknuo da je odluku MMF-a danas pozdravila i Europska komisija.

Vjerojatno je u EU bilo mišljenja da bi Hrvatska trebala imati novi stand by aranžman, ali i da je EU, nakon ocjene MMF-a, suglasna s kontaktima temeljem članka IV., rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara.

Sanader je podsjetio da je Vlada kada je krenula 2004. u stand by aranžman htjela, kroz suradnju s MMF-om i korištenje njihovih iskustava i stručnjaka, 'obračunati' s dva velika problema - visokim proračunskim deficitom i brzo rastućim vanjskim dugom.
 
MMF dobrim ocjenjuje snažnu fiskalnu prilagodbu, smanjenje deficita sa 6,3 posto BDP-a u 2003. na 3 posto u ovoj godini, te činjenicu da povećani prihodi u ovoj godini nisu išli u potrošnju, već smanjenje deficita, kazao je.

Posebno se, nastavio je, cijeni i činjenica da je vanjski dug države u posljednje nešto više od dvije i pol godine smanjen za 911 milijuna eura. Cijeni se i usporavanje rasta ukupnog vanjskog duga (uz državu i vanjski dug banaka i tvrtki), rekao je Sanader, podsjećajući da je međugodišnja stopa rasta vanjskog duga 2003. bila 36 posto, a danas je 12 posto.

Nastavak privatizacije i restrukturiranje brodogradnje pak dva su područja na kojima Hrvatska, i prema mišljenju MMF-a, treba dalje raditi. Vlada je svjesna toga, radi na nastavku privatizacije i studiji za restrukturiranje brodogradnje, rekao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene