Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Umjetnu dilemu Crkva ili Europa stvorili su licemjeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećemu hrvatskome marijanskom svetištu u Mariji Bistrici danas se okupilo oko 80 tisuća vjernika, a misno slavlje predvodio je nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

Spomenuvši 10. obljetnicu beatifikacije blaženoga Alojzija Stepinca, kardinal se osvrnuo na političke događaje u Hrvatskoj, posebice na nedavno doneseni Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjernici pješačili u Mariju Bistricu Slika nije dostupna Bozanić vodio misu za Veliku Gospu

"Imali smo prilike posljednjih mjeseci u nekoliko navrata čuti kako se u Hrvatskoj trebalo birati ili se biralo između Crkve i Europe, te da se stoga izabire - Europa. Pitam se što je u toj umjetno stvorenoj dilemi Crkva, a što Europa, jer se u suštini ne radi ni o Crkvi, ni o Europi, nego o hrvatskim građanima. Koliko je samo licemjerstva u tim tvrdnjama i koliko licemjerstva koje razara zdravo tkivo hrvatskog društva?" zapitao se kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je još čudnije da takve, kako je rekao, "bezobzirne i umjetno stvorene dileme najglasnije zagovaraju baš oni koji su u doba komunizma sprječavali usvajanje europskih vrijednosti, koji su Crkvi zabranjivali komunikaciju i suradnju s crkvama u drugim europskim i svjetskim državama te nas ogradili željeznom zavjesom komunizma".

"Stepinčev primjer jasan je smjerokaz našemu crkvenom trenutku. Često nas se proziva da se Crkva previše miješa u politiku. Želim jasno naglasiti da smo to u raznim vremenima imali prilike čuti bezbroj puta, ali se zbog toga nećemo prestati zauzimati za istinu, za čovjeka i dobro društva u kojemu kao kršćani živimo", poručio je kardinal Bozanić.

Ustvrdio je i kako upravo oni koji Crkvi prebacuju miješanje u politiku Crkvu guraju u politiku i gotovo sve što se odnosi na crkveni život politiziraju za svoje interese. 

Gotovo 100 tisuća ljudi na hodočašću u Sinju

Tijekom noći i ranoga jutra u Sinj su se slijevale rijeke hodočasnika kako bi stigli na središnje misno slavlje u povodu blagdana Velike Gospe koje je počelo u 9,30 sati procesijom sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske kroz grad.

U procesiji je, po nekim procjenama, sudjelovalo između 80 i 100 tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sliku njihove zaštitnice u impresivnoj procesiji nosili su alkari, alkarski momci, predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnogih drugih udruga iz cetinskoga kraja.

Procesiju i svečano misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Na svečanosti u Sinju bili su i mnogi uglednici iz društvenoga i javnog života Hrvatske, među kojima i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je tijekom noći pješke iz Splita hodočastio u Gospino svetište u Sinju.

U propovijedi nadbiskup Marin Barišić posebice je istaknuo nedavno u Saboru donesen Zakon o suzbijanju diskriminacije. 

"Ako se u našim medijima, javnosti i u zakonodavstvu promiče društvo bez Boga, ako se čovjeka osljepljuje za Božju istinu, kao Crkva željeli bismo da mediji ne budu samo izvor informacija, nego promicatelji vrednota, a svakako da su u tim vrednotama na prvome mjestu brak i obitelj. U mentalitetu pomućenosti i izopačenosti srca i zaslijepljenosti uma opasnost je da se po hitnom postupku nametnu takvi zakoni koji se više ne oslanjaju na logiku i etiku, nego su rezultat čudesnoga politikanskog modificiranja", rekao je nadbiskup Barišić.

Zazvao je zagovor Gospe Sinjske na sve hodočasnike koji su pohodili to marijansko svetište, ističući kako samo zajedničkim promišljanjima i vjerom možemo u sretniji hrvatski život i budućnost.

Svima koji su pohodili Gospino svetište ovih dana, a procjenjuje se da ga je tijekom devetnice, to jest devet dana prije blagadana, uključujući i sam blagdan, pohodilo oko 200 tisuća hodočasnika, zahvalio je sinjski gvardijan fra Bože Vuleta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene