Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana generala Ante Gotovine pozvala je u podnesku Haški sud da sazove usmeno ročište i objavi presudu ukoliko odluka sudskog vijeća bude omogućavala trenutni izlazak hrvatskog generala iz pritvora, doznaje se od suda.


'Ako tijekom vijećanja sudsko vijeće zaključi da će presuda rezultirati trenutnim puštanjem na slobodu generala Gotovine, general Gotovina poziva da se presuda objavi usmeno u interesu pravde', navodi se u podnesku branitelja Luke Mišetića i Gregorija Kehoea.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć' Slika nije dostupna 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

>> 'Prema tužiteljstvu svaki vojni zapovjednik na svijetu je kriv'

Pravila Haškog suda omogućavaju sudskom vijeću da usmeno objavi presudu a naknadno ju pisano obrazloži, podsjećaju odvjetnici.

Obrana se pritom poziva na slučaj Aleksovski u kojem je sudsko vijeće sazvalo ročište 1999. kako bi usmeno objavilo presudu kojom je bivši upravitelj zatvora u Kaoniku Zlatko Aleksovski bio proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu od 2,5 godina što je bilo manje od vremena koje je do tada proveo u pritvoru.

On je tada odmah pušten na slobodu, ali je nakon žalbene presude kojom mu je kazna uvećana na sedam godina ponovno zadržan radi odsluženja po pravomoćnoj presudi. (Hina)