Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše The Economist

Gotovina u politici kao desničar blizak Crkvi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski The Economist piše da bi general Ante Gotovina, koji se iz Haaga u Hrvatsku vratio kao heroj, mogao ući u politiku i to kao desničar blizak Katoličkoj crkvi.

Za odvjetnike na Balkanu nikad nije bilo boljih vremena, uzimajući u obzir sva suđenja protiv visokih vojnih i političkih dužnosnika, piše u petak britanski list The Economist u osvrtu na niz suđenja političkim dužnosnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Kosovu te oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

"Na Balkanu je glavna vijest tko je u zatvoru, tko je iz njega izašao ili kome će se suditi", navodi list i dodaje da je u javnosti najviše odjeknulo oslobađanje Gotovine i Markača, koje je u Hrvatskoj izazvalo ekstazu, a u Srbiji ogorčenje.

Pročitajte i ovo Ante Gotovina - 4 POSJET SISKU Ante Gotovina snimljen u javnosti nakon dugo vremena: Pogledajte tko mu je pravio društvo Napad u crkvi u Istanbulu Ubojice u bijegu VIDEO Napad u istanbulskoj crkvi: Dvojica maskiranih muškaraca upala na misu i ubila jednu osobu

>> BiH demantira Srbe: Gotovina slobodno može u BiH!

U tekstu pod naslovom "Pravda u Hrvatskoj - politički odjeci nekoliko sudskih odluka", The Economist piše da su se generali vratili kući kao heroji i da bi Gotovina mogao ući u politiku kao desničarski političar blizak Katoličkoj crkvi.

Za Hrvate presuda dokazuje da je njihova borba protiv Srba bila bez grijeha, a Srbi su je dočekali s bijesom, kaže autor teksta i podsjeća na ocjenu srbijanskog premijera Ivice Dačića da presuda "omalovažava srpske žrtve i čini ih bezvrijednim".

Ističući kako su Srbi oduvijek vjerovali da je Haški sud protusrpski, list piše da više nitko u Srbiji ne očekuje osuđujuću presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koja će biti izrečena 29. studenoga.

Ako sud nije mogao dokazati udruženi zločinački pothvat u Hrvatskoj, kako će dokazati da je postojao u slučajevima Ratka Mladića i Radovana Karadžića, pita se autor teksta i ističe da je pomirenje jedna od zadaća UN-ova suda. "Na stranu presude, postizanje ovoga (pomirenja) bit će teže nego ikada prije", navodi The Economist.

Ugledni britanski list također podsjeća čitatelje na niz istraga i suđenja bivšim i aktualnim političkim dužnosnicima na Balkanu - nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjedniku srbijanske vlade Oliveru Duliću, kosovskom političaru Fatmiru Limaju i prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene