Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Psihijatar o slučaju nasmrt pretučenog zaštitara: "Hitno se moraju povući neki potezi, nismo daleko od toga da se građani počnu sami organizirati"

Psihijatar Herman Vukušić analizirao je za Dnevnik Nove TV slučaj nasmrt premlaćenog zaštitara.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor dvojici mladića koji su nasmrt pretukli zaštitara u zagrebačkom automat-klubu na Savici. Sudac je prihvatio zahtjeve tužiteljstva, koji se odnose na opasnost od ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, mladiće je policija prijavila zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, za što, ako im se dokaže krivnja, prijeti i do 15 godina zatvora.

Riječ je o starim znancima policije, a do sada ih se teretilo uglavnom za kršenje javnog reda i mira. 

Psihijatar Herman Vukušić analizirao je slučaj. Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Domagoja Mikića što nekog može natjerati da i dalje nastavlja udarati bespomoćnu osobu koja leži na podu, odgovara: "Zasigurno se radi o karakternim osobinama koje bismo mogli svrstati u domenu psihopatije, ali ja bih rekao da je to čista obijest nekoga tko iskazuje moć i tko se iživljava na slabijima od sebe i na taj način liječi svoje komplekse". 

Riječ je o mladim ljudima, a na pitanje kako mlad čovjek može biti toliko nasilan, psihijatar odgovara: "Živimo u vremenima gdje mladi, a i općenito društvo postaju sve nasilniji i nasilniji. I meni je već dosadno ovako nastupati medijski. U zadnje dvije-tri godine dajem jako puno komentara i upozoravam da vremena koja su pred nama i nivo socijalne netrpeljivosti nose rizik ovakvih slučajeva i da nas po tom pitanju čekaju još teža vremena". 

Herman je postavio pitanje zašto su ta djeca uopće počela kockati i što je društvo napravilo ili nije napravilo da ih otjera u kocku. Kaže i da društvo može puno napraviti, ali to ne čini. 

"Milijuni kuna se kroz Vladin sektor upumpavaju u programe protiv nasilja, no mi rezultate ne vidimo. Hitno se moraju povući neki potezi, jer nismo daleko od toga da se društvo i da se građani počnu sami organizirati, kao što je to u nekim drugim zemljama gdje stopa kriminala raste". 

Pročitajte i ovo Ilustracija kronologija Detalji ubojstva u automat-klubu: Dvojica uhićenih idu na mjesec dana u istražni zatvor

Zašto su ljudi u automat-klubu samo promatrali, a nisu pomogli? Psihijatar kaže da je to samo točka na "i", apatije i moralne stagnacije našeg društva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna lampaši ispred kluba Novi detalji stravičnog slučaja: "Nastao je metež, jedan je uhvatio zaštitara, drugi ga je mlatio"

"Od Hrvatske u Domovinskom ratu koja se sama obranila od agresije i činjenice da je svatko svakom pomagao, došli smo do toga da gledamo da nevini sugrađanin stradava od delikvenata. To je jedna moralna degradacija Hrvatske koja je nedopustiva. Mislim da smo dotakli dno i dobra stvar je da dalje ne možemo ići", uvjeren je. 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene