Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Načelnik Glavnog stožera otkrio kamo bi hrvatski vojnici mogli otići nakon povlačenja iz Afganistana: "Možda preuzmemo neku veću zadaću"

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj otkrio je kako će izgledati obljetnica Dana Hrvatske vojske, ali i kada bi mogli biti gotovi nalazi povjerenstva o nesrećama u vojsci u kojima je živote izgubilo četvero ljudi.

Na Hrvatskom vojnom učilistu dr. Franjo Tuđman počelo je svečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Pročitajte i ovo Mario Banožić PRIOPĆENJE MORH-A Obrambeni sektor ipak ima svog čelnika: Banožić produljio mandat Hranju do kraja godine Predsjednik Zoran Milanović o novom šefu VSOA-e Milanović hitno sazvao presicu: "Da je sveti Petar kandidat, ne može! Ovako se ponašaju karteli, ovo je ucjena"

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Robert Hranj otkrio je kako će izgledati obljetnica, gdje je hrvatska vojska danas, ali i što je očekuje u budućnosti. 

"Zbog pandemije će ova obljetnica biti skromnija i jednostavnija. Neće biti većih okupljanja. Poštujemo ograničenja i neće biti aktivnosti na Jarunu, ali ipak ćemo se prisjetiti onih koji su sudjelovali i stradali u ratu", rekao je Hranj.

"Vojska sudjeluje u nekim dobro poznatim operacijama u svijetu i bez obzira na pandemiju mi moramo uvijek biti spremni za temeljne zadaće. Što se tiče modernizacije vojske, nije se odustalo od određenih projekata modernizacije, već su se projekti samo odgodili, ukljućujući nabavu borbenih zrakoplova, brodova, helikoptera...", kazao je Hranj. 

Objasnio je odluku o povlačenju vojske iz Afganistana. 

"Donesena je odluka o povlačenju vojnika. Krajem ove rotacije prestaje naše sudjelovanje u Afganistanu. Razmišljajmo i pretpostavljamo da ćemo određeni dio snaga u brojčanom smislu reinvestirati u neke druge operacije. Govorimo o operaciji na Kosovu. Tamo bi otišao neki kontingent koji bi bio veći nego ovaj sadašnji. Možda preuzmemo neku veću zadaću", kazao je. 

Hranj vjeruje da su ova financijska ograničenja što se tiče vojske kratkog vijeka, te se nada skoroj modernizaciji vojske, ali i boljem materijalnom položaju vojnika. 

Vojska je zadnjih nekoliko mjeseci imala dvije velike tragedije u kojima je živote izgubilo četvero ljudi. 

"To su bile velike tragedije. Obiteljima stradalih izražavam sućut. Vojnički poziv je težak, skloni smo rizičnim situacijama. Mi se trudimo da takvih situacija bude što manje.

Povjerenstva su formirana za oba događaja. Radi se na istragama. Nemojmo prejudicirati njihove nalaze. Kad budu gotove, javnost će biti upoznata s tim. Istrage ponekad mogu biti duge, trajati mjesecima, no nadam se da govorimo o mjesecima, ne o godinama", kazao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene