Obavijesti Video Pretražite Navigacija
danas odlazi zadnji kontingent

Milanović: ''Hrvatski posao u Afganistanu je gotov, osobito nakon ugovora SAD-a i talibana...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontingent Hrvatske vojske, rekao je u petak predsjednik države Zoran Milanović.

Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Hrvatska vojska - 2 ZBOG SLANJA VOJNIKA Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a"

"Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost ne potpisati odluku o slanju još jednog kontingenta u Afganistan", objasnio je u petak Zoran Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju "Ring the Bell for Gender Equality!" Zagrebačke burze.

"Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga što je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje", kazao je Milanović.

"Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno", dodao je.

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik.

"Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo niti znali da se odvijaju."

"To je pravo Sjedinjenih Država, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska potrebna je ovdje", zaključio je Milanović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene