Predsjednik Zoran Milanović
Predsjednik Zoran Milanović Foto: Robert Anic/Pixsell

Hrvatski posao u Afganistanu je gotov i danas ondje odlazi vjerojatno zadnji kontingent Hrvatske vojske, rekao je u petak predsjednik države Zoran Milanović.


Hrvatska vojska u mirovnim misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003. godine. Danas se iz vojarne na Plesu ispraća 12. hrvatski kontingent (HRVCON) u misiju potpore miru Resolute Support. Odluku o tome potpisao je novi hrvatski predsjednik.

Vezani članci U pokušaju bijega Afganistanci se penju na zrakoplove Horor na letu: Na kotaču aviona koji je poletio iz Kabula pronađeni ljudski ostaci Afganistan - 2 Više od 17 godina hrvatski vojnici bili su u Afganistanu: "Najbolji ljudi na najgorem mogućem mjestu na svijetu. Bilo je zaista rijetko da zastava nije bila na pola koplja"

"Nisam htio rušiti sustav koji se gradio 16 godina i samo dva tjedna nakon stupanja na dužnost ne potpisati odluku o slanju još jednog kontingenta u Afganistan", objasnio je u petak Zoran Milanović novinarima nakon sudjelovanja na globalnom događanju "Ring the Bell for Gender Equality!" Zagrebačke burze.

"Ali nakon toga, naročito u svjetlu ugovora SAD-a i talibana, naš posao je tamo gotov. Naročito zbog toga što je SAD te ugovore potpisao u vlastito ime, afganistanska vlada u tome nije sudjelovala, a mi još manje", kazao je Milanović.

"Prema tome, bit će tamo sljedećih pola godine i mislim da je to vrlo korektno", dodao je.

Odluku o tome da HV napusti Afganistan mora donijeti hrvatska politika, naglasio je predsjednik.

"Ne vojska, ne naši saveznici, ne NATO i ne SAD u naše ime, bez našeg znanja, u pregovorima za koje nismo niti znali da se odvijaju."

"To je pravo Sjedinjenih Država, a mi smo u 16 godina dali svoj obol toj misiji. Naša vojska potrebna je ovdje", zaključio je Milanović. (Hina)