Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Načelnik Glavnog Stožera

Mirko Šundov otkrio hoće li se hrvatski kontingent vratiti ranije iz Afganistana

Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr)
Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
O situaciji u Afganistanu u Dnveniku Nove TV razgovarali smo s generalom zbora Mirkom Šundovom, načelnikom Glavnog stožera ORSH.

Generale Šundov, cijeli ste dan u kontaktu s našim pripadnicima u Afganistanu - koje su najnovije informacije s kojima raspolažete?

Prije svega izražavam duboku sućut obitelji našeg poginulog pripadnika i žaljenje za ranjavanjem, obiteljima dvojice pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu. Osuđujem ovaj napad na hrvatske vojnike u Afganistanu koji su ondje došli da pomognu afganistanskim snagama sigurnosti, svojim savjetovanjem i obukom, da preuzmu odgovornost za sudbinu svoje zemlje. Stanje dvojice ranjenih pripadnika je stabilno i izvan životne su opasnosti.

Razgovara se i intenzivno radi na transportu poginulog hrvatskog pripadnika i dvojice ozlijeđenih vojnika - jeste li i što već sada dogovorili? Sutra u Afganistan putuje i hrvatski tim.

Da, sutra ujutro u Afganistan putuje hrvatski tim, na čelu sa zapovjednikom zapovjedništva specijalnih snaga, a ministar i ja smo razgovarali sa zapovjednikom ISAF-a, Resolute Support, generalom Mullerom i dogovaramo kako će nam naši prijatelji i saveznici pomoći oko prijevoza poginulog pripadnika, tako i evakuacije naših ranjenika.

Pročitajte i ovo Josip Briški (Foto: MORH) Bio na prvoj misiji U krvavom napadu u Kabulu poginuo je skupnik Josip Briški: Iza sebe ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina

Računate na američku pomoć?

Svakako. Očekujem i poziv NATO-ovog zapovjednika za operacije, tako da ćemo sve dogovoriti. Jasno, mi imamo jasne procedure i oko ispraćaja tijela i ispraćaja naših ranjenika u Afganistanu i njihovog dočeka u Hrvatsku.

Na koji će se način država pobrinuti za obitelji hrvatskih vojnika?

Vjerujem da će se država pobrinuti u skladu sa zakonskim rješenjima koje imamo na raspolaganju i pomoći obiteljima našeg poginulog pripadnika i ranjenima da dođu do onih prava koja im po zakonu pripadaju.

Konvoji vojnih vozila česte su, ali i vidljive mete talibanima. Je li način na koji su sada osigurani dovoljan?

U Afganistanu je svaka aktivnost vrlo rizična. Jedna od takvih su i ovi konvoji koji se kreću. Ovo danas je bila redovita ruta kretanja konvoja gdje su naši pripadnici išli mentorirati i obučavati pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti i nažalost bombaš samoubojica je iskoristio tu priliku, zaletio se u naša vozila. Vozila kojima se oni služe su sigurna i u skladu s procedurama.

Jesu li hrvatski vojnici kao danas uvijek u blindiranim vozilima? Ili bi zaštita bila bolja da su primjerice bili u MRAP-ovima?

Oni su uvijek u blindiranim vozilima. I ovo danas je bilo sve u skladu s procedurom koja je propisana da sudjeluju u takvoj zadaći.

Pročitajte i ovo Vozila hrvatskih vojnika napadnutih u Afganistanu (Foto: MORH) - 1 poginuo hrvatski vojnik Talibani preuzeli odgovornost za napad u Kabulu: "Ubili smo ili ozlijedili veliki broj agenata CIA-e"

Razmišlja li se o tome da se još pojača njihova zaštita?

Već smo pojačali određenu zaštitu na tim vozilima na temelju ranijih iskustava i naučenih lekcija iz Afganistana.

Hoće li ovaj događaj dovesti do toga da će na obuku ići helikopterom, a ne u vozilima?

Rizik je i letenje i transport cestovnim putem. Ovisi o tipu zadaće. U ovom trenutku na ovom dijelu misije u kojoj sudjeluju pripadnici hrvatske ide se u konvojima

Mladić koji je danas poginuo imao je 27 godina. Razmišlja li MORH o tome da se pomakne dobna granica za tako zahtjevnu i opasnu misiju?

Naši pripadnici, a naročito oni koji su na ovom tipu zadaće i zapovjedništva specijalnih snaga su dobro obučeni i uvježbani i za ovakve situacije i vjerujem da smo uložili sve napore kako bi oni bili dobro pripremljeni, dobro osposobljeni, dobro opremljeni za provedbu ovakvih zadaća.

Mnoge je potresla smrt, ali i teško ranjavanje. Jesu li neki od hrvatskih vojnika, riječ je o specijalcima zatražili raniji povratak kući i hoće li se kontingent vratiti ranije?

Siguran sam da su naši vojnici dobro pripremljeni i za ovakve situacije i u tom smislu nije bilo zahtjeva. I ja vjerujem da će ovaj kontingent izvršiti svoju zadaću onako kako je predviđeno do redovite rotacije koja je krajem kolovoza ili početkom rujna.

Danas su pojedini zastupnici zatražili povlačenje Hrvatske iz misije - kako to komentirate?

Vrlo je teško kad imate pogibiju vojnika, ranjavanje, najobičnije ozljeđivanje. Ovakve su situacije vrlo teške, prije svega obiteljima, onda postrojbama iz kojih ti vojnici dolaze, a vjerujte i nama zapovjednicima nije lako. Najteže situacije za vojnika su kada njihovi vojnici ginu na misijama i u zadaćama. Hrvatska vojska, kao dio NATO pakta sudjeluje u misijama. Donesena je takva odluka i mi ćemo je izvršavati, sve dok ne bude donesena drugačija odluka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene