Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Kuščević o aferi zrakoplovi: "Premijer Plenković poslao je izaslanstvo u Izrael i u SAD jer su se pojavile neke sumnje''

Ministar uprave Lovro Kušćević i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar uprave Lovro Kušćević i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar uprave Lovro Kušćević i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Ministar uprave Lovro Kušćević i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar uprave Lovro Kušćević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar uprave Lovro Kuščević, s kojim je razgovarao reporter Mislav Bago.

Ministar Lovro Kuščević komentirao je slučaj vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je u utorak bio na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima nakon izjava da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a da Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Je li gradonačelnik Penava zločesti dečko HDZ-a?

Nije. Gradonačelnik Penava je dobar gradonačelnik koji dobro vodi svoj grad. Vlada RH zajedno s njim radi na svim dobrim projektima. Mislim da su se stvari izgladile nakon sastanka s premijerom. Mislim da je Penava instinktivno reagirao. Razumijem njegovu frustracije, ja razumijem da postoje provokacije, no treba se znati tko vodi nacionalnu politiku.

Jeste li spremni i dalje trpiti takve njegove političke istupe?

Jasno je rečeno da Penava ostaje član HDZ-a. Nije to opomena pred isključenje, već je razgovor s premijerom bio kako treba dalje raditi. Sada je svima jasnije koja je razina čijih ovlasti.

Penava je sam rekao da je bio nespretan u svojim izjavama, no postoji li mogućnost da Penavu netko želi instrumentalizirati, pomoću njega rušiti premijera Plenkovića?

Nemam razloga sumnjati u Penavine riječi. Svim takvim skupinama, poručujem da nema destabilizacije. Ne znam ima li takvih skupina oko Penave, ali sasvim sigurno postoje neki koji bi htjeli razdor u HDZ-u.

Je li vas ministar Krstičević uspio uvjeriti da nije znao da Izrael ne može prodavati avione bez suglasnosti SAD-a? Je li Krstičević prikrivao neke informacije? SAD je upozoravao Ministarstvo još 2017. Ne mogu vjerovati da pomoćnik, ministru takvu informaciju može prikriti...

Ne mislim da je ministar prikrivao informacije. To je bio opsežan posao, tu je bilo na tisuće mailova. Ja vjerujem da je Krstičević, ali i MORH napravio transparentan posao. Nije Vlada vodila ovaj posao, vodilo ga je stručno povjerenstvo i mi nemamo razloga sumnjati u to. Premijer Plenković poslao je izaslanstvo u Izrael i u SAD jer su se pojavile neke sumnje. Iz svih tih izvješća nije bilo ništa sporno.

Je li možda Plenković poslao izaslanstvo u Izrael i u SAD kako bi se osobno uvjerio da je sve napravljeno transparentno i zato što nije vjerovao Krstičeviću?

To je ogroman posao, od ogromne važnosti i naravno da su se otvorile "četvore oči" i da je Vlada htjela dobro napraviti posao i ništa prepustiti slučaju.

Kako ste otvorili "četvoro oči" kada vam je uspio promaknuti takav važan detalj?

Pitanje da li je takav signal i došao u Hrvatsku. Krstičević posjeduje preliminarnu suglasnost SAD-a.

To Amerikanci daju svima. No, ne daju da se prodaje trećoj strani...

Nismo htjeli sklopiti posao s Izraelom, dok Izrael ne dostavi suglasnost od SAD-a. Kad je Izrael javno priznao da SAD ne daje suglasnost za prodaju mi smo odustali od te nabave.

Američki veleposlanik je rekao da već godinu dana upozorava Zagreb da ništa neće biti od posla bez suglasnosti SAD-a.

On istinu govori, da ništa neće biti od posla bez suglasnosti SAD-a. No, Izrel je uvjeravao da će dostaviti suglasnost od SAD-a. Onog trenutka kada nisu uspjeli dostaviti suglasnost, mi smo jasno prekinuli posao. Međutim, nismo odustali od nabavke aviona. Ova Vlada je prva Vlada koja je krenula u nabavku aviona i koja će taj posao i dovršiti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene