Kako ekonomski opstati u korona vremenima novog normalnog otkriva gost Dnevnika Nove TV ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


"Sindikalna strana je zauzela svoje stavove, pripremajući se za dijalog, međutim to je nešto što je zapravo karakteristično za ovakve situacije i faze i to nas ne čudi. Naš stav je da moramo stavke proračuna vrlo obazrivo planirati. 2021 godina, kao godina oporavka zahtijeva da moramo racionalno pristupiti financijama.

Vezani članci Peđa Grbin - 1 Peđa Grbin: "U petak predajemo potpise za opoziv Tomislava Ćorića" Nikola Grmoja, Marijana Puljak, Josip Aladrović i Josip Đakić Raste broj političara koji su pozitivni na koronavirus: Otkrili smo kako provode vrijeme u izolaciji i samoizolaciji

To znači da napore moramo usmjeriti ka apsorpciji EU sredstava. Sve treba biti predmet propitivanja, osim mirovina i na taj način ćemo se postaviti prema sindikatima", kazao je ministar odgovarajući na pitanje kako misli riješiti prijepore sa sindikatima. 

Nade svi polažu u 22 milijarde iz EU, a ministar ponavlja da "otpornost domaćeg gospodarstva treba povećati ulaganjem u proizvodne djelatnosti". Ministar navodi koje su to proizvodne djelatnosti prema kojima se treba usmjeriti da bismo bili konkurentni na europskom tržištu.

"Proteklih nekoliko tjedana sam naglašavao da se moramo okrenuti uspješnim pričama, a to su farmaceutska industrija, prehrambeno-prerađivačka, ICT industrija, dakle dobar dio naših resora nije u lošoj poziciji. Inzistirat ćemo da se EU sredstva upute u smjeru gospodarstva. Sada je vrijeme da EU novac bude usmjerena u realni sektor". 

Slučaj Vilija Beroša

Napominje i gdje je okvir za te investicije kada su kod nas sigurna jedino radna mjesta koja se plaćaju iz proračuna.

 "Ako pronađete nišu, svaka djelatnost može biti konkurentna", napominje. 

Na pitanje tko točno i što radi na nacionalnoj razvojnoj strategiji, ministar odgovara: "Prošli utorak smo imali sastanak na kojem smo raspravili o smjerovima. Do 15. listopada bit će gotov taj dokument. U prvi plan stavit ćemo projekte koji su u visokoj fazi spremnosti". 

Komentirao je i slučaj snimke Vilija Beroša i liječnice s iskaznicom HDZ-a Dijane Zadravec, kao i činjenicu da je njegov pomoćnik u istrazi o Josipi Rimac.

Na pitanje je li mu neugodno i što će biti ako njega pozovu na razgovor u USKOK, odgovara: "Svima onima koji se bave javnim poslom ovaj slijed događaja ne može činiti ugodu, svi koji rade javni posao moraju ga raditi tako da štite interese RH. Javni dužnosnik mora raditi u skladu sa zakonom i tu alternative nema", uvjeren je ministar. 

Kazao je da su kod novih imenovanja napravljene provjere, no navodi da nije moguće unaprijed utvrditi što će se događati. 

O planovima za Inu kaže da je prije nekoliko dana dao hodogram aktivnosti za tu kompaniju. "Nastavljamo s tim procesom, stiglo je financijsko izvješće, sada nam slijedi Savjet za Inu, a onda slijedi komunikacija s mađarskom stranom", pojasnio je zaključno. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr