Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Benčić o osnivanju povjerenstva za obnovu nakon rata: "Želimo spriječiti one koji su bili politički odgovorni da na bilo koji način ponovno sudjeluju u obnovi"

Aktualno Galerija Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo! Foto: DNEVNIK.hr Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!, i Mislav Bago Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!, i Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Šteta od potresa - 3 Šteta od potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta od potresa - 2 Galerija 1/4 >>
Svaki dan izlaze novi detalji o lošoj obnovi kuća sredinom 90-tih u Banovini. Oporbi dovoljan razlog da traže osnivanje još jednog istražnog povjerenstva - treba se utvrditi kako je provedena obnova i ima li odgovornih.

Saborska zastupnica Sandra Benčić otkriva kako će početkom idućeg tjedna ponoviti svoj zahtjev o osnivanju istražnog povjerenstva. Napominje kako saborski zastupnici unatoč izvidima USKOK-a mogu osnovati povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Potres u Italiji 5,0 stupnjeva Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj" Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

"Jedina prepreka osnivanju povjerenstva je pokretanje sudskog postupka, faza izvida USKOK-a nije prepreka. Tražimo povjerenstvo koje bi dobilo dokumentaciju o obnovi, obnovi za cijelu Hrvatsku, a ne samo za Sisačko-moslavačku županiju", napominje Benčić. 

Povjerenstvom žele utvrditi radi li se o sistemskim malverzacijama koje bi mogle dovesti u opasnost živote i imovinu i na drugim trusnim područjima. Radi se o više od 150.000 objekata koji su obnovljeni. 

"Ne pregledava se slučaj po slučaj, već se radi o činjenici da povjerenstvo može pozvati sve ključne osobe koje su radile na obnovi. Povjerenstvo je moćan mehanizam i možemo prikupiti sve relevantne informacije", smatra Benčić.

Na pitanje što oporba ovime želi postići, Benčić odgovara: "Ljudi koji su bili zaduženi za obnovu...itekako ih ima i moguće je da ćemo ih opet gledati upravo u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mislim na župana Žinića. Želimo spriječiti one koji jesu bili politički odgovorni, ako se to utvrdi, da na bilo koji način ponovo sudjeluju u obnovi.

Važno je da građani imaju informaciju da bi mogli donijeti relevantnu odluku na izborima, da znaju tko je bio politički odgovoran, a nije priznao svoju odgovornost. Važnost povjerenstva je njegova javnost rada", pojašnjava. 

Tko će sve pristati na povjerenstvo? 

Hoće li premijer Plenković pristati na to, nije ni ključna stvar, ističe Benčić i ponavlja da su mnogi izrazili želju da se obnova istraži.

Benčić se nada da će na to pristati i Reformisti Radimira Čačića i SDSS. "Ja se nadama da će donijeti dobru političku odluku", napominje. Komentirala je i izjave o sporom reagiranju države na događanja nakon potresa.

"Već tjednima radimo na analizi upravljanja u kriznim situacijama i mi ćemo izaći s konkretnim prijedlozima kako unaprijediti sustav. Imat ćemo inicijative oko toga u Saboru", zaključno kaže.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene